HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

De flesta av Mimers hyresgäster slipper hyreshöjning

Västerås Mimers hyresgäster i Västerås får i genomsnitt 0,52 procent högre hyra nästa år. Men en majoritet av hyresgästerna slipper helt en hyreshöjning.

När Mimer och Hyresgästföreningen nu har avslutat hyresförhandlingarna inför 2016 står det klart att bara hyresgästerna i omkring 35 procent av lägenheterna kommer att få en hyreshöjning. Höjningen varierar mycket – den blir mellan 0,2 och 5 procent.

­– Det var en annorlunda förhandling eftersom vi bara har tittat på vissa fastigheter. Vi strävar efter att enas om en systematisk hyressättning, där man räknar samman olika parametrar – det som hyresgästerna i allmänhet tycker är värdefullt – till en poäng att sätta hyran utifrån. Det här är ett steg i den riktningen, säger Britt-Lis Bivall, förhandlingsledare på Hyresgästföreningen.

Läs ocksåDe första stora uppgörelserna i landet är klara – så hög blir hyreshöjningenBunt med pengar och drönarbild på Malmö.

Samtidigt har Hyresgästföreningen och Mimer förhandlat om en omfördelning av hyror inom nio fastigheter som är byggda under 2000-talet, med sammanlagt knappt 500 lägenheter. Nästa år kommer vissa hyresgäster i de berörda husen att få hyressänkningar på som mest 14 procent, medan andra får höjningar på upp till 5,1 procent. Ett tiotal hyresgäster kommer på längre sikt att få kraftiga hyreshöjningar på över 15 procent, men hyrorna kommer då att trappas upp under flera år.

– Det finns till exempel en del stora lägenheter där hyresgästerna har betalat för mycket i förhållande till hyresgäster i mindre lägenheter i samma fastighet. De som ska ha sänkningar får det direkt, medan höjningarna sker succesivt, säger Britt-Lis Bivall.

Kan det inte bli problematiskt att vissa hyresgäster oväntat får stora hyreshöjningar, även om det blir mer rättvist i ett större perspektiv?

Läs ocksåFörhandlingarna har kört fast: Retroaktiva höjningar för 35 000 hyresgäster

– Det är därför hyrorna trappas in. Och det är få hyresgäster som får kraftiga hyreshöjningar, säger Britt-Lis Bivall.

De nya hyrorna gäller från 1 januari 2016.

Läs också Från 12 procent ner till två – 120 hyreskrav inne, så mycket vill din värd höja Hyresförhandling gick fel - Gerd har betalat för mycket i ett år Här är kommunen där hyresgäster får sänkt hyra - 970 kronor billigare

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.