Annons

De löser hyrestvister snabbast

Linköping Att få sitt ärende prövat i hyresnämnden kan bli en lång väntan för många. Men i Linköping kan väntetiden bli kort. Här finns nämligen landets snabbaste hyresnämnd.
Foto: Jakob Kindesjö
Erik Ferlin är hyresråd vid hyresnämnden i Linköping.

– Vi försöker lösa många ärenden utan en massa skriftlig kommunikation. Det vet man själv, att sms:a text och reda ut något kan vara besvärligt. Så vi brukar ofta ringa och prata med parterna och reda ut vad som är tvisten. Vi kallar snabbt till ett sammanträde och försöker få få parterna att se fördelarna med en förlikning när man träffas, säger Erik Ferlin, hyresråd i Linköping.

Regeringen har satt som mål att ett ärende i hyresnämnden ska ta max fyra månader att handlägga. Men av landets åtta hyresnämnder är det det bara hälften som klarade det målet förra året, visar statistik från Sveriges domstolar.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Linköping är den snabbaste hyresnämnden i landet, två år i rad, och hade förra året en handläggningstid på 3,3 månader i genomsnitt. Längst tid tog hyresnämnden i Umeå, med en genomsnittlig handläggningstid på 10,3 månader.

Annons

Är det viktigt att det går snabbt?
– Ja, det är det. En tvist i hyres- eller arrendefrågor kan ta mycket energi för de inblandade samtidigt som de kanske träffas dagligen, säger Erik Ferlin.

Om det går snabbt är det inte lätt att det blir fel?
– Vad jag vet är vi inte sämre än någon annan. Vi vill inte tulla på rättssäkerheten för det ska gå snabbt. Det är det är även viktigt ur ett rättsäkerhetsperspektiv att det inte tar för lång tid. Dröjer det ett år så kanske saken är överspelad, säger Erik Ferlin.

Annons
Läs ocksåDömd för upplopp vräks efter svartuthyrning - ville ha kvar bostaden för snabbare frigivningEn polisbil i brand och tre maskerade personer som fotar och bär på stenar.
Fakta: Handläggningstid vid hyresnämnder

Hyresnämnd 2014 2015 2016 halvår
Göteborg 6,8 5,2 9,6
Linköping 3,2 3,2 2,8
Stockholm 9,0 7,2 6,9
Sundsvall 6,3 3,5 10,2
Jönköping 6,8 6,2 6,8
Malmö 3,4 3,6 3,9
Umeå 17,8 10,3 7,4
Västerås 4,4 3,7 3,0
Totalt 7,5 5,7 6,2
Läs också Så blev anonyma vittnesuppgifter avgörande när hyresgäst vräks: ”Problematiskt” Belamrade sin lägenhet med saker i flera år – därför får hon ändå bo kvar Hundar skällde konstant – men slarvet med hyran gjorde att pappa och tre barn vräks Skjutning i lägenhet – hyresgäst med bostad i Frankrike sägs upp

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.