HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

De rikaste får mest i rotbidrag i Södermanland

Södermanland De som tjänar mest är också de som får mest i rotbidrag. Det vill Hyresgästföreningen ändra på och kräver rotavdrag för hyresrätter.

Ju högre inkomst en person har, desto mer utnyttjar hen möjligheten till rotavdrag. Det visar statistisk från Statistiska centralbyrån, SCB, som Hyresgästföreningen Region Mitt presenterar på sin bostadssajt hurvibor.se.

2011 betalades totalt över 300 miljoner kronor ut i bidrag till att renovera, bygga om och till privatbostäder i Södermanlands län. Runt en tredjedel av dem, eller 97 miljoner, gick till personer med en årsinkomst på över 400 000 kronor.
33 miljoner gick till personer med mer än 600 000 kr i årsinkomst. De tjänar alltså mer än 50 000 kr i månaden.

Annons
Läs ocksåSkenande snitthyra i fattigaste stadsdelen: ”Håller på att få slut på rimligt prissatta hyresrätter”Fartun Ahmed i Rinkeby tjänar 19 000 kronor efter skatt som barnskötare med heltidsjobb. Trots att även maken arbetar heltid får familjen kämpa med vardagsekonomin. Nu har hyran höjts igen.

– Samtidigt som det finns enorma behov av att renovera och energieffektivisera våra stora bostadsområden väljer regeringen att lägga enorma belopp till dem som äger sina bostäder och som tjänar allra mest, säger Jennie Wiederholm, teamledare på Hyresgästföreningen i Södermanlands län. 

Totalt var det nära 24 000 personer i Södermanland som gjorde av drag för rotrenoveringar i sina deklarationer under 2011. Det motsvarar 11 procent av befolkningen över 20 år. Men både andelen som får rotavdrag och beloppen ökar med stigande inkomst.
 
–Rotavdragets utformning utgör i dag ett ensidigt gynnande av en liten del av befolkningen. Samtidigt tvingas hyresgäster flytta på grund av hyreshöjningar i samband med renovering. Hyresgästföreningen har därför sedan ROT-avdraget infördes krävt att det också ska omfatta de tre miljoner svenskar som valt att bo i hyresrätt, säger Jennie Wiederholm.

Annons
Läs också Får lämna stadsvåning efter konflikt om marmorhandfat 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss Miljardsatsning i Mora - men hyresgästerna är oroliga: "Rykten om att husen ska rivas" Forskare vill ändra lagen om renoveringar: ”Hyresgästers inflytande är extremt begränsat”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.