Annons

Lagändring på gång: Kriminella hyresgäster ska lättare kunna vräkas

Nyheter Den som halkar efter med hyran kan relativt snabbt sägas upp. En kriminell hyresgäst som sprider skräck bland grannarna kan det vara desto svårare att bli av med. Nu utreder regeringen hur lagen kan skärpas.
Lättare att vräka. Det kan bli lättare att säga upp kriminella hyresgäster. Regeringen har tillsatt en utredning.

Nyligen sjösattes en utredning för hur olämpliga hyresvärdar, exempelvis dem som Hem & Hyra utsett till Värsta värden, ska hållas borta från bostadsmarknaden. Även hur bedrägeri och kriminella upplägg ska stoppas kommer att utredas. Hem & Hyras avslöjande om bulvanupplägg vid ombildningar har väckt starka reaktioner.
”Det här är sånt som gangstrar håller på med. Luckorna i lagen måste täppas till,” sa justitieminister Morgan Johansson efter Hem & Hyras avslöjande.

Hotade att skjuta polis – familjen får bo kvar

Nu tillsätts även en utredning om hur kriminella hyresgäster lättare ska kunna vräkas. För medan en skötsam hyresgäst som hamnar efter med hyran är relativt lätt att säga upp, är det inte lika enkelt för värden att bli en kriminell hyresgäst som sätter skräck i omgivningen.
Hem & Hyra rapporterade exempelvis nyligen om en familj var tonårsson bland annat gripits av polis för blåljussabotage, hotat att skjuta en polis samt sagt att han kan lämna en bomb utanför bostaden hos en av värdens personal. Allt detta, och mycket mer ska ha skett i anslutning till 17-åringens familjs bostad. Han misstänks även för att sälja droger i närheten av familjens bostad. Enligt pappan ska pappan ha flyttat till en släkting i en annan del av stan.

Eftersom de flesta händelserna har skett en bit bort från föräldrarnas lägenhet anser hyresnämnden att föräldrarna inte bär något hyresrättsligt ansvar för sonens agerande. De har vidtagit rättelse genom att få sonen att flytta ut, och får alltså bo kvar tills vidare.

Annons

Även reglerna om inneboende ses över

Nu låter regeringen en utredare komma med förslag till förändringar för att hyresgäster som begår brott lättare ska kunna sägas upp. Det gäller även om det är någon som hyresgästen har ansvaret för som begår brottet. I lägenheten eller i närområdet. Utredaren ska även undersöka om det behövs fler regler för att motverka att reglerna för upplåtelser till inneboende missbrukas.

Regeringen vill även att utredaren ska komma med förslag åtgärder när hyresgästen upplåter lägenheten till brottslig verksamhet, exempelvis prostitution.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Senast 1 september 2023 ska förslagen presenteras.

Annons

 

Läs också Flera års slarv med hyran och varningar om uppsägning – så räddades ändå kontraktet Kommunen grep in – unikt undantag från uthyrningsregler när Leksandsbo fick ny bostad Meterhöga lågor när hyresgäst eldade på uteplatsen – tvingas flytta och betala 90 000 Hyresskuld på 118 000 till kommunen – nu förlorar kvinnan sin bostad Nära vräkning när sjukpenningen dröjde – nu får mannen en ny chans

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.