HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Deras bostad rustades – Lenas förfaller

Skåne Med stambytet fick Kjell Åke och Margaretha ett helkaklat badrum och en fransk balkong. Hos Lena håller balkongfästena på att rosta och från avloppen kommer underliga ljud.

Den som går längs med Grönkullegatan på Drottninghög i Helsingborg kan tydligt se skillnaden mellan före och efter. På den ena fasaden är de rektangulära fönstren och de grånade plattorna kvar.

På den andra sidan har fasaden fått ny vit puts och på bottenvåningarna har det byggts uteplatser med franska balkongdörrar. Även taket har lagts om och nya entréer och trapphus byggts till.

Läs ocksåStora skillnader när rekordårens bostäder måste rustas

– Det enda är att det borde ha gjorts för länge sedan, de sista tjugo åren eldade de för kråkorna, säger Kjell Åke Nilsson och håller upp gardinen för att visa hur draget fick gardinen att fladdra.

Efter renoveringen hade badrummet totalrenoverats med kakel och klinker, en eldriven handdukstork installerats och ett nytt ventilationssystem satts upp. Dessutom hade de valt till ett nytt kök.

– Det var som natt och dag.

Annons
Läs ocksåStambyten kostar olika för hyresgästerna i Skåne

Annorlunda är det för Lena som bor i ett av miljonprogramshusen Perstorps bostäder inte har råd att renovera.

– Lyssna, det låter kluck, kluck och det kommer bubblor, säger hon och öppnar kranen.

Något stambyte finns inte planerat. Först vill Perstorps bostäder göra något åt det än mer akuta underhållet.
Balkongerna är rostangripna och fasadens eternitplattor har börjat spricka. Redan när Lena flyttade in 2013 hörde hon talas om att de ville rusta upp. Men inget har hänt.

– Jag förstår att det är dyrt, men ser man bara att de börjar, att de menar något, då hänger man inte upp sig på det.

Annons

Något beslut om renovering är inte taget. Men en utredning har tillsatts, enligt vd Henry Roos. Enda sättet för bolaget att få ekonomi i underhållet är om hyran också höjs, menar han. Lena tror att flera i huset kan få det svårt i så fall.

– Då kanske det blir en massflykt härifrån och då står de med tomma lägenheter. Det kostar ännu mer.
Lena vill inte ha sitt efternamn med i tidningen.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.