HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

”Detta kan bli den största frågan i Hammarkullen någonsin”

Göteborg Planerna på att sälja kommunala lägenheter i Hammarkullen väcker motstånd. I går kallade den lokala hyresgästföreningen i Sandeslätt till bomöte med en dags varsel. 120 personer kom.
Foto: Sara Juaniquina
Kommunala Bostadsbolaget vill sälja hyresrätter i Hammarkullen, Angered. Först ut blir en gård i området Sandeslätt. När den lokala hyresgästföreningen kallade till protestmöte med en dags varsel kom 120 boende.

– Hammarkullen är känd som en stadsdel med många sociala rörelser, och har en historia av mobilisering och socialt motstånd. Men jag tror detta kan bli den största frågan här någonsin, säger Kristofer Lundberg.

Kristofer Lundberg.

Han är ordförande i lokala hyresgästföreningen Sandeslätt och dessutom regionordförande för hela Hyresgästföreningen Västra Sverige.

Nu vill kommunala Bostadsbolaget sälja lägenheter i området. I första steget kommer troligtvis 200 hushåll att få erbjudande om att köpa.

Lägenheterna ska i så fall bli andelsägarlägenheter. Det är en mellanform där hyresgästen kan välja att köpa loss lägenheten precis som vid ombildning till bostadsrätter. Men hyresvärden fortsätter att äga själva fastigheten och ansvarar för löpande förvaltning.

Står lägenheten tom vid ombildningen kan den säljas till en utomstående via mäklare.

Läs ocksåKonflikt om renovering i Kortedala – rädsla för hyreschock

Beslutet blev känt när Hem & Hyra skrev om det i fredags. Det var också då som styrelsen för LH Sandeslätt fick reda på planerna.

– Vi tryckte upp kallelser på söndagskvällen och satte upp dem i trappuppgångarna på måndagen. Dessutom delade vi ut Hem & Hyras artikel i brevlådorna. I stort sett kallade vi till möte med en dags varsel, säger Kristofer Lundberg.

Föreningen hade räknat med att kanske 50 personer skulle komma. I stället kom 120.

Läs ocksåOmbildningar av hyresrätter går på sparlåga i Göteborg

Mötesdeltagarna var eniga om att protestera mot försäljningarna och beslutade om en kampanjplan.

Nu planeras en demonstration den 6 november och dessutom ska fler bomöten hållas.

Mötet antog också ett uttalande där man uppmanar Bostadsbolaget att dra tillbaka sina säljplaner, Göteborgs politiker att sluta med utförsäljningar och hyresgäströrelsen att sluta upp för att försvara allmännyttan.

Läs ocksåDeras förråd flyttas 1,5 mil bort

– Vi är emot det här framförallt för att billiga hyresrätter försvinner till förmån för dyrare nyproduktion. Billiga hyresrätter är det som det finns allra störst efterfrågan på, och nu vill Bostadsbolaget nästan halvera beståndet i området, säger Kristofer Lundberg.

Han vänder sig emot Bostadsbolagets påstående att många i Göteborgs ytterområden vill köpa sitt boende. Egna undersökningar som den lokala hyresgästföreningen gjort visar tvärtom att det som 90 procent av de svarande främst efterlyser är fler hyresrätter.

Till nästa bomöte ska även de andra lokala hyresgästföreningarna i Hammarkullen, Bredfjällsgatan och Hammarkulletorget, bjudas in.

– Vi ser det här som något som rör hela Hammarkullen. I förlängningen vill vi kroka arm med andra bostadsområden i Göteborg, och på sikt är det en nationell fråga. Se bara på vad som händer i Stockholm. Om inte Hyresgästföreningen är ledande när det gäller att försvara allmännyttan kommer andra att springa om oss, säger Kristofer Lundberg.

Att Bostadsbolaget valt att börja med sina säljplaner i just Sandeslätt kan inte heller vara en slump, menar Lundberg. Han är övertygad om att det är en testraket. Kan försäljningar gå igenom här kan de ske var som helst.

– Sandeslätt har en av de mest livaktiga lokala hyresgästföreningarna i vår region, och är kanske till och med en av de starkaste i landet. Föreningen är en spjutspets i Hyresgästföreningens arbete med att bli mer utåtriktad. Det här är en stridsförklaring mot hela hyresgäströrelsen.

LÄS MER: Bostadsbolaget vill sälja lägenheter i Hammarkullen

Läs också Hyreshuset i Glommers räddades: "De som bott här hela sitt liv var oroliga" Största allmännyttan kräver hyreshöjning trots pandemi

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.