Annons

Dödsfälla i tvättstuga i Härnösand

Härnösand När en hyresgäst på Nordströmsgatan 12 i Härnösand skulle tvätta sina kläder höll han på att få sätta livet till.– Jag hade bråttom. Slängde in kläderna i maskinen och skulle starta den när jag fick en rejäl stöt. Jag blev rädd, men inte så rädd som när min lille son också fick en stöt, säger en av de upprörda hyresgästerna.​
Tvättmaskinen var strömförande. Men trots ett flertal påstötningar fick hyresgästerna inget gehör hos hyresvärden.
– Vi var några som inte vågade tvätta i maskinen utan vi fick åka till andra för att få ren tvätt, säger en av de andra hyresgästerna.
Till slut anlitade hyresgästerna själva en elektriker.
Elektrikern Dan Bergström, bekräftar att maskinen var farlig.
– Jag gjorde en spänningsmätning och den visade vid det tillfället 100 volt. När jag sedan öppnade eldosan såg jag att jordkabeln hade glidit ur, så maskinen var dåligt jordad.
Detta är, enligt honom, inget ovanligt fel eftersom maskinen vibrerar och kablar kan lossna.
– Men det gäller att åtgärda elfel direkt när en maskin blir strömförande.
 
Fastighetsägaren, Per Lundqvist, köpte fastigheterna i mars 2008 och känner sig oskyldigt påhoppad.
– Så fort jag fick vetskap om att maskinen var strömförande gav jag klartecken till att åtgärda felet. Bara någon månad tidigare hade jag dit en annan elektriker som bytte ut delar i maskinen, så jag trodde att maskinen var åtgärdad, säger Lundqvist.
Nu är maskinen åter i bruk tack vare hyresgästerna själva.
– Vi får vara glada att ingen har fått sätta livet till, för vatten och dåligt kopplad el är ingen bra kombination, säger hyresgästerna.
 

Annons
Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Dyrt bråk om tvättstugan – hyresgäst tvingas betala 8 400 kronor Hyresgästen stal el från tvättstugan – nu riskerar han att bli vräkt Tvättstugebråket urartade – 75-åringen bet värdens sambo i vaden Faror på savannen och arga lappar – psykologen om varför vi bråkar i tvättstugan Tvättstugan - platsen där smutsiga grannkonflikter gror

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.