Elin om kravet på stängsel runt de rikskända ödehusen: ”Rädd för att barnen ska skada sig”

Ljusnarsberg Plåtar lossar från taket. Kylskåp hänger ut genom fönster. Glaskross och trasiga vindrutor. Nu kräver myndigheterna ett stängsel runt de helt nedgångna hyreshusen i Ställdalen. ”Jättebra, man är ju rädd att något ska hända barnen”, säger ställdalsbon och mamman Elin Hector.
Tvådelad bild. Ena delen visar en väg och ett gult, slitet flerfamiljshus. Andra delen närbild på en kvinna i keps.
Foto: Mattias Frödén/Privat
Elin Hector tycker det är bra om det kommer upp ett stängsel runt de totalt nedgångna och farliga husen i centrala Ställdalen. Men frågan är om fastighetsägaren Kichisaga kommer att bekosta en instängsling, vilket tjänstemännen hoppas på.

Det är över två år sedan de två sista hyresgästerna lämnade de fyra husen i Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun. Sedan dess har de stått helt tomma – och förfallit på ett sätt som gör det direkt farligt att vistas där.

Och då ska man komma ihåg att husen var i mycket dåligt skick långt innan dess.

Läs ocksåSkandalvärd riskerar konkurs - skulder på nästan en miljon

Är en dödsfälla

Elin Hector är mamma till sjuårige Nanuk och nioårige Manta. Hon är en av många ställdalsbor som undrat varför husen tillåtits förfalla på det här viset. Elin menar att de utgör en ren dödsfälla.

– Jag har en kompis som gick med sin hund i närheten av husen när en stor plåtbit plötsligt lossade från ett tak. Nu landade den en bit ifrån henne, så ingen blev skadad. Men jag har sett kylskåp hänga halvvägs ut genom fönster, och så är det alla fönster med trasiga glas. Det är så lätt att man är nyfiken och sticker in huvudet för att kika in, men då riskerar man att få halsen avskuren, säger hon.

En trasig, orange motionscykel utanför en port. Glaskross på marken

Läs ocksåKommunen pressar hyresvärd med viteshot: "Äntligen"Kvinnan som går på en gångväg.

Elin bor visserligen en kilometer från husen, men är ändå orolig för att hennes barn ska ta sig dit.

– Jag är ju rädd för att barnen ska skada sig och jag brukar prata med dem om att de absolut inte får gå dit. Och de kan säga till mig: ”Det är så tråkigt att det ser ut så här, mamma.”

Populärt utflyktsmål

De närmast riksbekanta husen har blivit ett populärt utflyktsmål för människor som fascineras av övergivna platser. I särskilda Facebookgrupper med inriktning på just öde hus och platser finns en mängd inlägg från personer som rest till Ställdalen just för att se och ta sig in i husen.

Ett inlägg på Facebook med text och med bilder på och inne i husen.
Ett av många inlägg på Facebook.

Nu kan det vara slut med det. Samhällsbyggnadsförvaltningen i norra Örebro län kommer nämligen att kräva att fastighetsägaren ska sätta upp ett stängsel runt fastigheterna.

Allmänheten ska hindras från att kunna ta sig in i husen och på området där de står. Det handlar helt enkelt om att skydda folk från att skada sig, enligt enhetschefen Tariq Abedalkader.

Ägaren ska betala

– Det är inte alls säkert att vistas i och runtomkring byggnaderna eftersom det är fullt med bråte, sönderslagna fönster och glassplitter. Vi räknar med att skicka ut ett föreläggande nu i maj, säger han.

Meningen är alltså att fastighetsägaren ska bekosta inhägnaden.

Äger hyreshusen gör bolaget Kichisaga Sverige AB med Jonathan Bessou i spetsen. Han är son till Tino Bessou, vars bolag tidigare fått utmärkelsen Sveriges värsta hyresvärd. Far och son Bessou har växlat mellan att äga husen i Ställdalen – och de är inte kända för att samarbeta med myndigheter.

En miljon i skulder

Kichisaga har dessutom runt en miljon i skulder hos Kronofogden, hotas av viten på över en miljon i Alingsås och är begärt i konkurs hos Alingsås tingsrätt.

– Men det här är inget vi tänker på, säger Tariq Abedalkader. Fastighetsägaren får ett krav på sig att åtgärda detta. Vad som händer om fastighetsägaren sedan inte gör det är inget jag kan svara på i dag.

Byborna i Ställdalen har länge krävt att husen måste åtgärdas. Helst ser man att de rivs och att något annat uppförs på den centrala tomten – kanske en samlingslokal, en park eller en lekplats.

Två skrotbilar i förgrunden. Bakom syns nedgångna hyreshus.
När Hem & Hyra besökte Ställdalen i november förra året stod de här skrotbilarna på gården.

Ett första steg

Tariq Abedalkader ser stängslingen som ett första steg på vägen. Andra krav kan komma att ställas, men vad det innebär rent konkret kan han inte säga i dag.

Kan ni kräva att fastighetsägaren river husen?

– Den möjligheten finns. Men om vi ska göra det i det här fallet är inget jag kan svara på nu, svarar Tariq Abedalkader.

Elin Hector tycker i alla fall att det är bra om det kommer upp ett stängsel.

Läs ocksåFastighetsägare riskerar miljonvite – allvarliga brister i brandsäkerheten

– Ja, det låter som en jättebra idé. Men det behöver leda till att man gör något mer, att det här bara är starten, säger hon.

Bilden visar en mycket nedgången, vit byggnad med gula balkonger. En skylt överst där det står "Hotell".
Det före detta hotellet i Ställdalen ligger precis bredvid hyreshusen.

Oklart om hotellet

Nedanför de fyra hyreshusen ligger det före detta hotellet i byn. Även den fastigheten är tom och Kichisaga äger den. Hem & Hyra har inte fått något klart besked från förvaltningen om även den byggnaden ska stängslas in.

Elin Hector tycker det är självklart att även hotellet inhägnas. Ställdalsbon och kommunstyrelseledamoten Ewa-Leena Johansson (S) håller med:

– Det huset är minst lika nedgånget som hyreshusen och har samma ägare. Jag anser att även hotellet borde stängslas in, även om det inte är lika många besökare där som i hyreshusen.

Hon kommer att ta upp den frågan med Ljusnarsbergs kommuns företrädare i den kommungemensamma nämnden för samhällsbyggnadsförvaltningen.

Tvådelad bild. Ena bilden visar slitna husfasader och en gård fylld med bråte. Andra delen är en närbild på en kvinna som tittar in i kameran.
”Husen har blivit ett besöksmål. Det är mycket spring där nattetid och folk utifrån som kommer dit. Vi som bor i närheten av husen ser hur det blir mer och sönderslaget där”, säger Ewa-Leena Johansson.

Luttrad efter många år

Ewa-Leena Johansson var i många år kommunstyrelsens ordförande och är – liksom Elin Hector – även med i Ställdalens byalag. Hon är luttrad efter att i många år haft att göra med Tino och Jonathan Bessou.

Så här svarar hon på frågan om hon tror att de verkligen kommer att bekosta en inhägnad:

– Det åligger en fastighetsägare att följa ett föreläggande och gör man inte det så går det att utfärda viten. Samtidigt är väl inte ekonomin den bästa i deras företag och de brukar vara svåra att samarbeta med.

– Sedan har vi aldrig förstått den här affärsidén med att ta över fastigheter och bara låta dem förfalla.

Hem & Hyra har sökt Jonathan Bessou.

Man i grön tröja som pekar med hela handen, den högra.
Det finns flera exempel på när Tino Bessou har sålt fastigheter till närstående för att undkomma skulder och krav från myndigheter: Husen i Ställdalen såldes 2021 till Kichisaga och sonen Jonathan. Kronofogden slog fast att det var ett skenavtal när anläggningen Gillersklack bytte ägare. 2020 sålde han fem hus i byn Blötberget till dåvarande sambon. (Arkivbild)

Läs också Monica bor i kommunen som är slumvärdarnas hemvist: "De köper billigt och vill tjäna pengar" Här är dina verktyg när värden inte gör sitt jobb

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.