Annons

Kommunalråd tar strid mot kylig värd

Ljusnarsberg I över ett års tid har värmen i några hyreshus i Ställdalen varit avstängd. Hyresgästerna har fått värma sig med portabla element. Det har gett byalaget dubbla hyreskostnader för sin lokal. De vänder sig till hyresnämnden för att få pengarna tillbaka - och värmen åter.
En hyresvärd i Ljusnarsberg har stängt av värmen i sina fastigheter sedan ett år tillbaka.

Ställdalens byalag har under tio års tid haft sin lokal i bottenvåningen på ett hyreshus i centrala Ställdalen där värmen ingår i hyran. Tidig höst 2018 upptäcktes att värmen inte fungerade och hyresvärden Hilldex har gång på gång sagt att den snart ska vara åtgärdad.

Men i stället fick föreningen två portabla element att koppla in på hushållselen som de själva betalar för.

Hyran för lokalen på 89 kvadrat är 1255 kronor per månad inklusive värme: det vill säga 15 060 kronor på ett år. Men sedan september förra året då elementen sattes in, har byalagets årskostnad ökat med ytterligare 15 000 kronor för elen till värmen.

Den som driver frågan för byalagets räkning är Ljusnarsbergs kommunalråd Ewa-Leena Johansson, S, som är kassör och firmatecknare för byalaget. Hon skriver i handlingarna till hyresnämnden att trots den höga el-kostnaden har lokalen vissa gånger inte varit varmare än 12-13 grader eftersom elementen som hyresvärden satte in varit för små.

För byalagets räkning skriver kommunalrådet att de kräver att pengarna för elen betalas tillbaka, att de får en ersättning på 2500 kronor som kompensation och att deras hyresvärd åläggs att ordna värme inför kommande vinter.

Även andra hyresgäster har drabbats av att värmen stängts av. Samhällsbyggnad Bergslagen har fått in en anmälan om kalla lägenheter men eftersom hushållselen ingår i hyran kan de boende hålla varmt med portabla element. Vissa har fått köpa elementen själva. En av dem är Monica Johnsson.

– Jag hade varmt hela vintern så jag kan inte klaga. Jag har två element i vardagsrummet, ett i köket och ett i sovrummet. Vissa fick ett element men sedan slutade de att dela ut dem så jag har köpt mina själv. Och de som bara har ett har haft kallt, men för mig har det inte varit något större problem. Men visst, egentligen ska det inte vara så här det går till, utan det är lite hit och dit här, säger hon.

Hyresvärdens Hilldex representant, Tino Bessou, säger att värmen i fastigheterna stängts av på grund av att man tidigare fick spillvärme från fabriken i närheten men också för att det är så få lägenheter som är uthyrda.

– Innan fick vi värme från fabriken här intill och då kunde vi värma alla fastigheter. Nu får vi inte lika mycket spillvärme eftersom den inte alltid är igång. Då är det inte försvarbart att värma en hel trappuppgång när endast några få lägenheter är uthyrda, säger han.

Att byalaget fått högre kostnader efter att värmen ströps tycker Tino Bessou inte är fel.

– Man kan bara få allt gratis utan det måste vara marknadsmässigt. Det säger sig självt att 1200 kronor är för låg hyra för en lokal på 89 kvadrat. I en sådan hyra kan inte värme ingå. Det finns inget kontrakt som styrker det de säger, säger han.

Imorgon, onsdag, ska tvisten mellan byalaget och hyresvärden tas upp i hyresnämnden.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.