Annons

Värsta värdens hus sålt för mångmiljonbelopp – därför behåller skandalägaren greppet

Nyheter Rören har frusit sönder, vattenskadorna är omfattande och de allra flesta lägenheterna står tomma. Ändå såldes värsta värdens hus i Ställdalen och Gräfsnäs nyligen för över nio miljoner kronor. Men miljonskulder är fortfarande obetalda och en del av husen har belagts med uthyrningsförbud.
Foto: Lena Mattsson/Karin Gistedt/Pavel Koubek
Tino Bessou.

Avstängd el, vattenskador, problem med skadedjur och en fastighetsförvaltning i fritt fall. Problemen för hyresgästerna som bor hos Hilldex/Blötbergets fastigheter är många. Nyligen utsåg Hem & Hyra bolagen och mannen bakom, Tino Bessou, till Sveriges sämsta hyresvärd.

I Ställdalen i Ljusnarsbergs kommun har Hilldex stått som ägare till de så kallade Centrumhusen, en relik från en tid då orten var i sina glansdagar. Där är elen numera avstängd i flera av husen eftersom räkningarna inte har betalats.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men nu har fastigheterna i Ställdalen och flertalet av dem som Hilldex ägt i Gräfsnäs i Alingsås kommun bytt ägare. Mycket talar dock för att den tidigare skandalvärden kommer att styra bakom ridån.

Ny innehavare: Kichisaga Sverige AB. Ett företag som ända fram tills nyligen legat vilande i flera år och haft noll kronor i omsättning. Nu har bolaget, vars namn är hämtat från sjön som Karl-Oskar och Kristina flyttar till i Vilhelm Mobergs romansvit om Utvandrarna, köpt fastigheter i mycket stort renoveringsbehov. Prislappen: Drygt nio miljoner kronor. Ägarförändringen gjordes för drygt två månader sedan i Lantmäteriets register. Köpare: En närstående till Tino Bessou. Det är därför sannolikt att han även fortsättningsvis kommer att behålla greppet om fastigheterna.

Hyresgästen Monica Johnsson är en av de få som bor kvar i Centrumhusen. Hon har varit med om att både el, värme och vatten varit avstängt. Det blir tyst i luren när Hem & Hyra berättar att hon fått en ny hyresvärd.

Läs ocksåHem & Hyra utser: Sveriges värsta värdar - skandalvärd i Mellansverige i topp

– Va? Det hade jag inte en aning om. Jag har inte fått några hyresavier på flera månader, men nyss fick jag två och de är från Hilldex, säger hon.

Omfattande stölder

Monica Johnsson tror inte att så mycket kommer att förändras till varken det bättre eller sämre.
Ett av tre hyreshus står sedan några månader tomt och elen är avstängd. Hon berättar att eftersom det saknas lås till fastigheten har en omfattande plundring ägt rum. Människor har stulit kopparrör, köksblandare och annat som kan vara av värde. Från det öde hotellet som ligger intill och ingår i fastighetsaffären har man till och med tagit värmepumpar, enligt Monica Johnsson.

Utan hyresgäster och el. De allra flesta lägenheterna i Centrumhusen i Ställdalen står tomma. Ett av husen är belagt med uthyrningsförbud. Orsak: De saknas el eftersom räkningarna inte betalats.

För snart ett år sedan kom ett föreläggande med vite från samhällsbyggnadsnämnden om att åtgärda en lång rad brister i fastigheterna som uppstod i samband med att värden lät montera ner det vattenburna värmesystemet.

Annons

Under hösten har Samhällsbyggnadsförvaltningen Bergslagen upprepade gånger försökt få komma på en inspektion, men Tino Bessou avbokade alla tider. Eftersom det saknas el i två av tre fastigheter har samhällsbyggnadsnämnden fattat beslut om uthyrningsförbud förenat med vite.

Söks av polis

Den nye ägaren får alltså inte hyra ut en stor del av de lägenheter han nyss köpt. Polis försöker att delge fastighetsägaren beslutet – hittills utan att kunna nå honom. Även om nio miljoner kronor är en köpeskilling som motsvarar mindre än hälften av taxeringsvärdet för fastigheterna, finns det mycket som tyder på att det är ett pris som överstiger marknadsvärdet.

Jimmy Sander är fastighetschef i Ljusnarsberg (de kommunala bostäderna ägs direkt av kommunen och inte via allmännyttigt bolag). I hans uppdrag ingår bland annat att riva fastigheter, eftersom kommunen dras med ett bostadsöverskott.

Läs ocksåBessou har inte släppt taget om de utdömda husen i Blötberget

– Jag skulle inte ge en krona för Centrumhusen. Utifrån vad jag sett kan fastigheterna till och med ha ett negativt värde. Skulle det plötsligt uppstå ett behov av hyresrätter i Ställdalen är det sannolikt billigare att bygga nytt än renovera, säger Jimmy Sander.

Är du rädd för att ansvaret för att riva Centrumhusen och hotellet i Ställdalen kommer att hamna hos kommunen förr eller senare?

– Ja, en sådan rädsla finns såklart. Det skulle belasta kommunen väldigt negativt.

Skulder hos Kronofogden

Fastighetsaffären i Ställdalen och Gräfsnäs registrerades hos Lantmäteriet för över två månader sedan. Trots det har Hilldex fortfarande stora skulder för den verksamhet man bedrivit i Ljusnarsbergs kommun. Det handlar om ett sexsiffrigt belopp till elnätsbolaget Ellevio och en okänd summa till elhandelsbolaget. Hilldex har även skulder till Samhällsbyggnad Bergslagen på 293 000 kronor för kostnader för vatten och avlopp. Hilldex har även skulder hos Kronofogden på drygt 1,2 miljoner kronor.

Annons
Behöver renoveras. Husen I Gräfsnäs i Alingsås kommun behöver också renoveras. En hyresgästen berättar att bara fem procent av bristerna i hans lägenhet är åtgärdade – trots löfte från nye ägaren.

I samhället Gräfsnäs i Alingsås kommun ligger de andra fastigheterna som omfattas av ägarbytet. Även dessa hus är mycket slitna och kräver omfattande renoveringar. Där presenterade sig den nye ägaren presenterat sig för en hyresgäst vi kallar Alex – med ett besked om att han var uppsagd. Orsak: Han har inte betalat hyran. Hem & Hyra har tidigare om Alex problem med bland annat möss i lägenheten.

– Han sa att jag inte har betalat hyran på tre månader. Det stämmer men jag hade en överenskommelse med gamle ägaren om att lägenheten skulle renoveras innan jag skulle behöva betala hyra. Den var inte bebolig, säger Alex

Bor utan golv

Med hjälp av Hyresgästföreningen har nu Alex träffat en överenskommelse med den nye värden. Han har betalt hyran mot löfte om att bristerna skulle åtgärdas. Men problemen har inte slutat där.

– Det kom hit hantverkare och åtgärdade kanske fem procent av bristerna, sedan försvann de. Jag har exempelvis inget golv i köket, berättar Alex.

Hem & Hyra har sökt nå både Tino Bessou och den nya registrerade ägaren för en kommentar. Vi vill fråga om det kommer att bli bättre för hyresgästerna, varför prislappen är så hög, om skulderna kommer att betalas, och om den långsiktiga planen för fastigheterna. Men ingen av dem har gått att nå.

Läs också Alex hotas av vräkning efter larm om skandalvärden: "ta tillbaka allt" Skandalvärd slipper undan vite - ännu en gång Ägaren om husen i Blötberget: ”Jag fick höra att det var det bästa skicket på två år”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.