HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fadi – Ett ljus i mörkret i Södra Ryd

Skövde "En förebild med förmåga att lyfta andra". Så löd motiveringen när 18-årige Fadi Al Hanota blev "Årets ljus i mörkret" i Skövdestadsdelen Södra Ryd.
Foto: Karin Gistedt/Privat
Fadi al Hanota belönades med utmärkelsen "Årets ljus i mörkret" för sitt engagemang i Södra Ryd i Skövde.

Stadsdelen Södra Ryd ligger en dryg halvmil norr om Skövde centrum. Här bor runt 6 700 personer varav de flesta i hyreshus. Till stadsdelens utmaningar hör hög arbetslöshet samt olika typer av brottslighet. Exempelvis har allt fler narkotikabrott anmälts mellan år 2015 och 2019.

I januari förra året startade en brand i ett av områdets hyreshus. Förloppet blev snabbt och ett hundratal personer fick fly sina hem. Polisens utredning visade att en den bakomliggande orsaken var just en knarkkonflikt.

Läs ocksåStädbelöning till studenter gav lyckat resultat i Skövde

Ett annat bakslag för stadsdelen är nedläggningen av Rydskolans högstadium. Enligt politikerna har högstadiet för få elever med svensk bakgrund. Ett beslut som Hem & Hyra uppmärksammat i en rad artiklar.

Men det finns även krafter som verkar för att göra Södra Ryd till en attraktiv och trygg plats. Dit hör bland annat Svenska Kyrkan, fritidsgården Flamman samt Rydskolan. För att sätta strålkastarljuset på det positiva inrättade de utmärkelsen ”Årets ljus i mörkret”.

– Det var kyrkan här i Ryd som kom med idén och när de frågade om jag ville vara med i juryn som valde ut en vinnare sade jag förstås ja, säger Susanne Grahn, föreståndare för fritidsgården Flamman.

Läs ocksåMahmoud bröt armarna i fallet - hyresvärden erbjöd ersättning mot tystnadsplikt

Målet är att lyfta fram en person som ”…får andra att lysa eller som är ett ljus i mörkret för människorna runt omkring sig”. Det första priset gick till Fadi Al Hanota. En artonårig kille, som bott i lägenhet i Södra Ryd med sina föräldrar och tre äldre systrar sedan han var sex år.

Grattis, till utmärkelsen! Hur kom det sig att just du fick priset?

– Tack! Oj, ja det får egentligen de som gav mig priset svara på. Men i motiveringen står det att jag är en god förebild för andra unga här i Ryd. Att jag alltid är positiv. Att jag lyssnar och ställer upp på andra.

Läs ocksåTyst? Inte på Södra Ryds bibliotek

Kan du berätta lite om dig själv?
– Jag går El- och Energiprogrammet och jobbar extra på McDonalds. På fritiden är jag med kompisar. Genom åren har vi hängt mycket på fritidsgården Flamman. När jag har tid över går jag dit än i dag. Jag brukar prata och spela Fifa med ungdomarna som är där.

Hur är det att bo i Södra Ryd?
– Det är bra stämning här. Folk känner och hälsar på varandra. Visst händer det en del sämre grejer, men det gör det på andra ställen också. Södra Ryd är ett bra område.

Susanne Grahn på fritidsgården Flamman tycker att Fadi Al Hanota är väl värd priset. Hon menar att det är särskilt viktigt att ta fasta på allt som är positivt i ett område som Södra Ryd.

– Och är det någon som är just positiv så är det Fadi. Jag har följt honom sedan han var liten och han har alltid varit så uppmärksam och hjälpsam. Det kan handla om att lyssna på de yngre som kommer hit till Flamman. Men även om att backa oss i personalen om det händer något som gör att vi kan behöva stöd. Fadi sprider verkligen positiva ringar på vattnet, säger hon.

Tanken är att utmärkelsen ”Årets ljus i mörkret” ska delas ut varje år. Nomineringen av nästa pristagare kommer att ske till hösten.

Läs också "Galet att en sparkad vd får behålla tjänstebilen" Trygghetsboende med partyrykte

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.