HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Färre nya hyresrätter i storstäderna

Nyheter Antalet nya bostäder kan inte matcha befolkningens behov och byggandet fortsätter att minska. Mängden nya hyresrätter i storstäderna har rasat.

Det blev inte någon upplyftande prognos när Boverket skulle analysera bostadsbyggandet i landet. Det produceras redan för få bostäder, till en växande befolkning, och nästa år kommer byggandet att sjunka till en ännu lägre nivå än 2012.

Det här kommer att vara så länge konunkturen är osäker vi vet ju inte hur länge det kommer att hålla i, säger Hans-Åke Palmgren, analytiker på Boverket.

Läs ocksåHannas familj fast i väntrummet efter flykten från Ukraina – ”Vill kunna klara oss själva”Hanna Veretennykova och Oleg Makarov med barnen Maria och Michael är flyktingar från Charkiv i Ukraina. Tack vare massflyktsdirektivet kan de stanna i Sverige, men det går för närvarande inte att komma vidare i asylprocessen.

Efter finanskrisen ökade byggandet i Sverige ganska snabbt men sedan dess har det stannat av rejält. På tre år har det minskat med 25 procent. Enligt Boverket så beror det främst på bolånetaket och det osäkra konjunkturläget. Man tror också att det finns risk för att återhämtningen kan gå långsamt när konjunkturen väl har stabiliserats.

Antalet nybyggda hyresrätter i storstäderna har rasat det senaste året. I Stockholm och Malmö minskade nyproduktionen av dessa under det senaste kvartalet med 55 respektive 65 procent jämfört med samma period 2011.

Vi har försökt att gräva mycket i det och kanske finns det underliggande orsaker. Men för tillfället bedömer vi att det är en tillfällig minskning, säger Hans-Åke Palmgren.

Läs ocksåGravida Maria om sitt korttidskontrakt: ”Glad bara jag inte behöver flytta under förlossningen”Robin och Maria bor på korttidskontrakt. Det innebär lågt eller inget underhåll och att de inte vet när de måste flytta.

Utanför storstäderna går det dock att skönja en ökning av antalet nya hyresrätter.

Samtidigt som byggandet av nya bostäder bara fortsätter att sjunka så ökar trycket när de bostadssökande blir allt fler. Antalet personer som är över 20 år gamla beräknas öka med 80 000 personer varje år till följd av invandring och den stora ungdomskullen. Det är grupper som ofta har rätt begränsade tillgångar och som knappast kan väntas putta igång en vacklande bostadsmarknad.

Antalet påbörjade bostäder är betydligt lägre än vad som skulle behövas med hänsyn till befolkningsutvecklingen, säger Hans-Åke Palmgren.

Läs ocksåAllt fler osäkra kontrakt i Göteborg – privatvärdarna har flest
Läs också Noll nya hyresrätter i Vaxholm på sju år – "det är skandal" Moa, 25 år med Aspergers - "Svårt att ta in att jag fått ett eget hem"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.