Färre unga har egen bostad
Det är åttonde gången som Hyresgästföreningen genomför undersökningen Unga vuxnas boende. Syftet är att blottlägga ungdomarnas situation på bostadsmarknaden och i de första delrapporterna som släpps på torsdagen granskas läget i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund.
Och det är en dyster bild som döljer sig bakom siffrorna. I samtliga regioner har andelen unga med egen bostad sjunkit sedan 2009. I Göteborg noteras en minskning med nästan tio procentenheter.
Går man tillbaka ännu längre i tiden blir bilden än värre. I till exempel Malmö har unga med egen bostad sjunkit från 69 procent år 2003 till 56 procent år 2011.
Med egen bostad menas hyresrätt med förstahandskontrakt eller eget ägt boende. Personer som bor i studentbostad, med kompisar eller hyr i andra hand har inte ett eget boende, enligt Hyresgästföreningens definition.
Även andelen unga som bor i hyresrätt sjunker. I Stockholm bor nu endast 19 procent av ungdomarna i hyresrätt, att jämföra med 29 procent för tio år sedan.
Och sättet de skaffat sig sin hyresrätt skiljer sig åt mellan städerna.
– I Malmö är det mycket vanligare att man får sin hyresrätt genom kontakter. I Stockholm är bostadsförmedlingen den vanligaste vägen till förstahandskontraktet, säger Ylva Westander, utredare på Hyresgästföreningen och den som tagit fram rapporten.
En positiv nyhet i sammanhanget är att boendekostnaderna minskar för ungdomarna. I samtliga regioner har andelen personer som betalar mindre än 4 000 kronor i månaden för sitt boende ökat för dem med eget boende.
Även de som löst sitt boende på annat sätt, det vill säga hyr i andrahand, bor i studentboende eller med kompisar, betalar mindre för sitt boende i dag jämfört med för två år sedan. I alla fall om de bor i Stockholm eller Malmö/Lund.
I Göteborg har däremot kostnaden ökat för gruppen och fyra av tio har boendekostnader på mer än 4 000 kronor i månaden.
Stockholm:Eget boende – 45 procentHos föräldrar – 26 procentÖvriga – 28 procent
Göteborg:Eget boende – 48 procentHos föräldrar – 22 procentÖvriga – 30 procent
Malmö: Eget boende – 56 procentHos föräldrar – 20 procentÖvriga – 25 procent
Lund: Eget boende – 44 procentHos föräldrar – 10 procentÖvriga – 45 procent