Annons

Färre unga har egen bostad

Nyheter ​Det hårdnar på bostadsmarknaden. Andelen unga i de tre storstadsregionerna som har egen bostad sjunker och allt fler bor i andra hand eller hemma hos föräldrarna, visar Hyresgästföreningens undersökning.

​Det är åttonde gången som Hyresgästföreningen genomför undersökningen Unga vuxnas boende. Syftet är att blottlägga ungdomarnas situation på bostadsmarknaden och i de första delrapporterna som släpps på torsdagen granskas läget i Stockholm, Göteborg och Malmö/Lund.

Och det är en dyster bild som döljer sig bakom siffrorna. I samtliga regioner har andelen unga med egen bostad sjunkit sedan 2009. I Göteborg noteras en minskning med nästan tio procentenheter.

ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär

Går man tillbaka ännu längre i tiden blir bilden än värre. I till exempel Malmö har unga med egen bostad sjunkit från 69 procent år 2003 till 56 procent år 2011.  

Med egen bostad menas hyresrätt med förstahandskontrakt eller eget ägt boende. Personer som bor i studentbostad, med kompisar eller hyr i andra hand har inte ett eget boende, enligt Hyresgästföreningens definition.

Annons

Även andelen unga som bor i hyresrätt sjunker. I Stockholm bor nu endast 19 procent av ungdomarna i hyresrätt, att jämföra med 29 procent för tio år sedan. 

Läs ocksåUnga: En app kan göra det kul

Och sättet de skaffat sig sin hyresrätt skiljer sig åt mellan städerna.

– I Malmö är det mycket vanligare att man får sin hyresrätt genom kontakter. I Stockholm är bostadsförmedlingen den vanligaste vägen till förstahandskontraktet, säger Ylva Westander, utredare på Hyresgästföreningen och den som tagit fram rapporten.

En positiv nyhet i sammanhanget är att boendekostnaderna minskar för ungdomarna. I samtliga regioner har andelen personer som betalar mindre än 4 000 kronor i månaden för sitt boende ökat för dem med eget boende. 

Annons
Läs ocksåFull fart på Hallsta Summer Camp

Även de som löst sitt boende på annat sätt, det vill säga hyr i andrahand, bor i studentboende eller med kompisar, betalar mindre för sitt boende i dag jämfört med för två år sedan. I alla fall om de bor i Stockholm eller Malmö/Lund.

I Göteborg har däremot kostnaden ökat för gruppen och fyra av tio har boendekostnader på mer än 4 000 kronor i månaden.

Fakta: Så bor unga vuxna

Stockholm:Eget boende – 45 procentHos föräldrar – 26 procentÖvriga – 28 procent
Göteborg:Eget boende – 48 procentHos föräldrar – 22 procentÖvriga – 30 procent
Malmö: Eget boende – 56 procentHos föräldrar – 20 procentÖvriga – 25 procent
Lund: Eget boende – 44 procentHos föräldrar – 10 procentÖvriga – 45 procent

Läs också Bolagen hjälper unga hyra lägenhet med rabatt Unga sommarjobbar hos Hyresgästföreningen Killarna blir kvar längre hemma hos mamma

Färre unga har egen bostad

Skåne Andelen unga som bor kvar hemma ökar och totalt saknar 27 000 unga i Malmö och Lund en egen bostad. Det visar en ny rapport från Hyresgästföreningen. 

​Över huvud taget har det blivit allt tuffare för personer mellan 20 och 27 år att hitta en bostad.

Även om fler än hälften har en egen bostad saknar 27 000 en bostad som de kan kalla sin egen. I stället bor fler hemma hos sin mamma, enligt Hyresgästföreningen, som har intervjuat 1 104 unga vuxna om hur de bor i dag.

Annons
ANNONSTänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär
När motsvarande undersökning gjordes 2003 hade 64 procent av 20-27-åringarna en egen bostad. Sex år senare har siffran sjunkit till 53 procent.
 
Under samma tid har andelen som bor kvar hos sina föräldrar ökat från 16 till 22 procent i Malmö och från 8 till 13 procent i Lund.
 

Annons
Läs också Dyra renoveringar plågar allt fler – en av fem hyresgäster tvingas flytta: ”Allt billigt bortrenoverat" Nya byggregler kan ge farliga lägenheter: "Barn kommer att dö" Lättare få lägenhet om du har släkting på bostadsbolaget: "Korruptionsrisk" Tranemobon Bengt fajtas för sin tomma lya i Göteborg - "Rena rama Nordkorea" Så länge måste du köa till de mest populära adresserna – Jeannette väntade i 10 år

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.