Annons

Film skildrar Nyfors innan miljonprogrammet

Eskilstuna En film om 1950- och 60-talets Nyfors kan bli årets julklapp i Eskilstuna. Den 3 december är det premiär på nyöppnade biografen Royal i Nyfors.

Tomas Carlberg och Cecilia Marnetoft på Eskilskällan i Eskilstuna håller just på och färdigställer den cirka 45 minuter långa dokumentärfilmen Nyfors – mellan gammalt och nytt, baserad på dokumentärfilmer och stillbilder från 1950- och 1960-talets Nyfors.

Den tredje december kommer filmen att premiärvisas på nyligen återöppnade biografen Royal, och därefter kommer den att finnas till försäljning på bland annat stadsmuseet och stadsbiblioteket.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Vi hoppas att den ska bli årets julklapp, säger Tomas Carlberg, arkivarie på Eskilskällan, ett samarbete mellan Eskilstunas arkiv, bibliotek och museer.

Filmen skildrar Nyfors till största delen innan den gamla bebyggelsen revs och miljonprogrammet tog över.

Annons

Varför gör ni en film om just Nyfors?

Läs ocksåHär är det dyrast att bli vräkt – stora skillnader i Kronofogdens flyttnota: "Orimligt!"

– Det är ett område som många visar intresse för, folk som har bott där tidigare har hört av sig till oss. Nyfors är en del av Eskilstunas hjärta, en tydlig stadsdel nära Eskilstunas industri och kultur.

Hur var Nyfors på 1950- och 1960-talet?

– Området växte fram i slutet på 1800-talet. De flesta som bodde där var arbetare, många arbetade vid järnvägen. Det fanns både trä- och stenhus. Men på 1960-talet var området slitet och nedgånget och man ville sanera det, göra om det helt.

Annons
Läs ocksåFriad i tingsrätten, fälld i hovrätten – kvinna får böter för folkbokföringsbrott

Blir det fler filmer om andra stadsdelar?

– Vi hoppas det, vi har eventuellt en film på gång om Fröslunda och så har vi annat material om centrala Eskilstuna som vi kan använda, säger Tomas Carlberg.

Läs också Villaägaren vädjade förgäves – förlorar hyreskontraktet: "en smärre miljökatastrof" Oklara regler: Lång väntan på varmvatten när värden bytte AnnCriztins kran Ändrade adress tolv gånger - klen bevisning när Kfast försökte bryta kontrakt

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.