Annons

Fler inbrott i lägenheter

Nyheter ​Totalt har bostadsinbrotten i Sverige minskat i många år. Men i lägenheter ökar de, visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Särskilt stark är ökningen i Stockholm.
Under 2006 anmäldes cirka 15 000 inbrott i bostäder. Det var en minskning med tio procent, jämfört med år 2005.
Men minskningen gäller bara villor och radhus. I lägenheter har inbrotten i stället ökat i flera år.
– Vi har inte studerat varför den skillnaden finns, men det har ju varit många kampanjer för larm och grannsamverkan i villaområden. Det kan nog bidra till minskningen där, säger Arletta Plunkett, statistiker på Brå.
Det område där lägenhetsinbrotten ökar mest är i Stockholms län. Exempelvis kan Söderortspolisen just nu summera en extrem månad, med 99 anmälda bostadsinbrott. Normalt brukar det ligga runt 40 i månaden.
– Det sker övervägande dagtid och på nedre botten. Många inbrott sker i så kallade svaga områden, säger Bruno Thourise, chef för underrättelseenheten på Söderorts polismästardistrikt.
Polisen misstänker att det är flera ungdomsgäng i de södra förorterna som har hittat ett snabbt sätt att få tag i bärbara datorer, tv-spel och kontanter. Annars är det vanligare att äldre missbrukare gör inbrott och tar med sig smycken, silver och datorer för att sälja till hälare.
 
Vad kan man göra som hyresgäst för att skydda sig?
– Det förebyggande arbetet handlar inte så mycket om tekniskt skydd. Det spelar ju ingen roll om du har säkerhetsdörr om du bor på nedre botten och man bara kan slå sönder fönstret och ta sig in den vägen.
Bruno Thourise tror i stället att det framför allt är den sociala kontrollen som ger resultat. Grannsamverkan har varit framgångsrik för att förebygga inbrott i villakvarter. I utsatta hyreshusområden är det färre som frågar, iakttar och larmar om de ser något ovanligt.
– Om området är nedgånget och det är mycket klotter och skadegörelse, då stänger man sina dörrar och bryr sig inte lika mycket om vad som händer utanför.
 

Annons
Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Nytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där" "Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen Jätteminskning av inbrott under pandemiåret Hon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhet Expert om elektroniska lås: "Svårt att se att det skulle öka säkerheten på något sätt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.