Annons

Förslag: Anställ inte förtroendevalda

Dalarna Förtroendevalda ska inte kunna vara anställda av Hyresgästföreningen och regionordförandes ersättning bör ses över. Det är två förslag från region Mitt till förbundsstämman.

Den 17–19 juni samlas Hyresgästföreningens högsta beslutande organ, förbundsstämman, i Trollhättan. Stämman hålls vartannat år och såväl regioner och kommunföreningar som enskilda medlemmar har möjlighet att lämna förslag till stämman. I år har ett 80-tal motioner lämnats in från hela landet.  Två av dem kommer från Hyresgästföreningen i Karlskoga, som föreslår att förtroendevalda inte ska kunna vara anställda av Hyresgästföreningen och att ersättningen till regionordföranden ska ses över.

Marianne Svensson, ordförande för Hyresgästföreningen i Karlskoga, menar att det är en svår balans att vara både förtroendevald och anställd på Hyresgästföreningen.

ANNONSFörsäkringsguiden.se: Din jämförelsetjänst för försäkringar

– Om man arbetar inom organisationen ska man inte samtidigt vara på den andra sidan i organisationen.  Man kan hamna i en situation där man kan påverka saker och ting både positivt och negativt. Som anställd kan man också ställas till svars för sådant som händer på förtroendevaldnivå, säger hon.

Annons

Föreningen föreslår också att regionordförandes uppdrag och ersättning ska ses över. 

– I dag ser det väldigt olika ut runt om i landet. Ersättningen måste vara så pass stor att yrkesverksamma har möjlighet att avstå från arbetstid för att ta på sig uppdraget som regionordförande, säger hon.

Annons
Läs ocksåHans saker slängdes i förtid - stämmer kommunen på 94 000 kronor

Läs mer om motioner till förbundsstämman från region Mitt här

Läs också Sex års kamp är över – nu kan Annika och Jim fira jul i nya lägenheten Monika och Pekka kan andas ut – utredning ändrade inget Barnrikehusen stämplades direkt – men Göran stortrivdes: "Ingen såg ner på oss" 36 kommunala hyror klara i Mellansverige – vi har listan

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.