Annons

Första beslutet i jättetvisten överklagas

Göteborg Tvisten om hyran för 43 000 hushåll i Göteborg har pågått sedan i januari. Hittills har ett enda beslut rörande 25 lägenheter kommit från hyresnämnden. Nu överklagas det.

Det första beslutet i nämnden blev en seger för fastighetsägarna. Nu överklagas det av hyresgästerna och deras ombud Hyresgästföreningen.

Hyresgästsidan är missnöjd med hyresnämndens beslut av flera skäl. Dels anser man att lägenheterna i andra hus som hyresnämnden använt som jämförelsematerial inte varit tillräckligt många och inte heller tillräckligt likartade dem i huset.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Dels tycker man inte att det räcker att nämnden inspekterat 4 av husets 25 lägenheter. Alla lägenheter borde inspekteras, anser hyresgästerna.

Slutligen är man missnöjd med att nämnden inte redovisar sin inställning till ett förhör som hyresgästsidan anser är centralt.

Hyresgästerna vill därför i första hand att hovrätten återförvisar ärendet till hyresnämnden. I andra hand vill man att hovrätten ändrar hyresnämndens beslut till en lägre hyresnivå. 

Annons
Läs ocksåFörsta hyrorna avgjorda av skiljeman – resultatet: 5,3 procent i Göteborg27 000 hushåll hos privata hyresvärdar i Göteborg får höjd hyra efter beslut av en särskild skiljeman. Det är första gången som den nya tvistelösningen prövas i landet efter att lokala hyresförhandlingar kraschat på löpande band. Inom kort väntar ytterligare minst 117 000 hyresgäster på liknande besked.

Om hovrätten säger nej till båda dessa krav vill hyresgästsidan i tredje hand att den nya hyresnivån ska vara inklusive förhandlingsersättningen på 12 kronor per lägenhet. Detta så att inte denna avgift läggs ovanpå de nya hyresnivåerna.

Överklagan innebär att det enda beslutet hittills i tvisten nu skickas vidare till nästa instans innan det vunnit laga kraft.

Det är över 1 350 fastigheter som ska behandlas om alla lägenheter ska få sin nya hyra bestämd av hyresnämnden.

Läs ocksåRekordkrav och kraschade förhandlingar – kaos när 100 000-tals hyror sätts av skiljeman

LÄS MER:

Annons

Första beslutet klart i jättetvisten

Hyrestvist blir allt dyrare

Läs också Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Minusbudget på tio miljoner klubbad i Storgöteborg Ströp och misshandlade kvinna i lägenheten – mister kontraktet

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.