HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Första kommunala hyrorna klara i Göteborg

Göteborg Hyrorna är klara för Familjebostäder. Bolaget kommer att höja i snitt med 0,7 procent från 1 april. Bolaget hade yrkat på höjningar med upp till 2 procent.

Först ut av de kommunala bolagen i Göteborg är Familjebostäder. De höjer hyrorna från 1 april. Någon retroaktiv hyra, inbetalning i efterskott, kommer inte att tas ut för årets tre första månader.

Hyresgästföreningens förhandlare Sofi Bringsoniou säger att man som förhandlare naturligtvis inte är helt nöjd när det blir en höjning av hyran:

Läs ocksåEvas hyresvärd skrev dotterns namn på kontraktet: "Det går inte att bo där"Eva Bergqvist upplevde en mardrömsliknande tid som hyresgäst med andrahandskontrakt.

Men så är det med förhandlingar och jag tycker vi nådde ganska långt, säger hon.

Förhandlingarna har tagit lång tid, vilket kan tyda på att det varit tuffa tag.

Annons

Att det dragit ut på tiden beror helt enkelt på att vi inte kommit överens förrän nu, säger Sofi Bringsoniou.

Läs ocksåKooperativ hyresrätt - en boendeform med fördelar och riskerParkgården i Nässjö och Assar Lindén, Boverket

Bolaget höjde hyran med 0,5 procent förra året och med 0,88 procent 2015. I Göteborg råder systematisk hyressättning, vilket betyder att man har hyra efter kvalitet. Sofi Bringsoniou säger att det är tre olika nivåer, från ingen hyreshöjning alls till 0,79 och 1,5 procent som högst, men medelhöjningen blir 0,7 procent för Familjebostäder. Familjebostader har omkring 18 500 lägenheter i Göteborg.

Nu tror Sofi Bringsoniou att de övriga kommunala bostadsbolagen i Göteborg, Poseidon, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder, kommer att följa och få sina avtal klara inom kort.

Annons

De har nog väntat på det här, så nu lär det väl lösa sig ganska snabbt.

Läs ocksåIngrids hyra höjdes tio procent: "Det kom som en chock"85-åriga Ingrid Ekblom i Nässjö sitter vid köksbordet med en kaffemugg i händerna.
Läs också Beskedet efter strandningen: Rejäl höjning av studenthyror i Göteborg Uppsagd hyresgäst hade knarkfabrik i lägenheten

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.