Annons

Första kommunala hyrorna klara i Göteborg

Göteborg Hyrorna är klara för Familjebostäder. Bolaget kommer att höja i snitt med 0,7 procent från 1 april. Bolaget hade yrkat på höjningar med upp till 2 procent.

Först ut av de kommunala bolagen i Göteborg är Familjebostäder. De höjer hyrorna från 1 april. Någon retroaktiv hyra, inbetalning i efterskott, kommer inte att tas ut för årets tre första månader.

Hyresgästföreningens förhandlare Sofi Bringsoniou säger att man som förhandlare naturligtvis inte är helt nöjd när det blir en höjning av hyran:

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men så är det med förhandlingar och jag tycker vi nådde ganska långt, säger hon.

Förhandlingarna har tagit lång tid, vilket kan tyda på att det varit tuffa tag.

Annons

Att det dragit ut på tiden beror helt enkelt på att vi inte kommit överens förrän nu, säger Sofi Bringsoniou.

Läs ocksåMannen ville spara el, skaffade kamin och orsakade brand – får betala skadeståndBilden är ett montage av två foton och en silhuettbild. Bilden visar hur kaminen har brunnit.

Bolaget höjde hyran med 0,5 procent förra året och med 0,88 procent 2015. I Göteborg råder systematisk hyressättning, vilket betyder att man har hyra efter kvalitet. Sofi Bringsoniou säger att det är tre olika nivåer, från ingen hyreshöjning alls till 0,79 och 1,5 procent som högst, men medelhöjningen blir 0,7 procent för Familjebostäder. Familjebostader har omkring 18 500 lägenheter i Göteborg.

Nu tror Sofi Bringsoniou att de övriga kommunala bostadsbolagen i Göteborg, Poseidon, Bostadsbolaget och Gårdstensbostäder, kommer att följa och få sina avtal klara inom kort.

Annons

De har nog väntat på det här, så nu lär det väl lösa sig ganska snabbt.

Läs ocksåUppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet
Läs också Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg" Jätteuppgörelsen klar – nya hyror för 76 000 hushåll i Göteborg

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.