Annons

Förtroendevald i Hyresgästföreningen struntade i att betala hyran

Skåne En man som har sju olika förtroendeuppdrag för Hyresgästföreningen i Norra Skåne blir i dagarna vräkt från sin bostad. Mannen har inte betalat någon hyra sedan maj och har en hyresskuld på 64 000 kronor.​

Trots flera inkassokrav har mannen helt struntat i att betala sin hyra. När hyresvärden har försökt få tag i hyresgästen, som de senaste åren har haft flera olika förtroendeuppdrag för Hyresgästföreningen, har han hållit sig borta. I början av mars beslutade hyresnämnden att mannen skulle vräkas med omedelbar verkan.

– Jag har aldrig varit med om något liknande under mina 13 år hos Hyresgästföreningen. Vi kan inte företrädas av personer som inte betalar sin hyra, säger Jan Olof Sandén, regionchef för Hyresgästföreningen Norra Skåne och berättar att det hela kom till hans kännedom först när ärendet hade behandlats av hyresnämnden.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Eftersom det snart är dags för omval vidtar inte regionen några omedelbara åtgärder. Däremot har de underrättat valberedningen om situationen och ska själva ha ett möte med mannen i nästa vecka.

– Vi kommer uppmana honom att inte kandidera på nytt, säger Jan Olof Sandén som även skulle kunna tänka sig att ansöka om suspension om mannen mot förmodan ställer upp för val och blir omvald.

Annons

I dag görs inga ingående granskningar av de personer som får förtroendeuppdrag inom regionen. Jan Olof Sandén tror inte heller att en sådan granskning blir aktuell i framtiden.

Läs ocksåKvinna hyrde ut rum i villa – trots att hon var vräkt: "Flyttat ut saker på gatan"

– Vi måste lita på att valberedningen föreslår en lämplig person. Att vi skulle vända oss till hyresvärdarna för att kolla upp personerna innan de får poster skulle inte vara lämpligt, säger han.

Mannen själv ser inga problem med att han som förtroendevald för Hyresgästföreningen inte betalar sin hyra.

Annons

– Jag tycker inte det ena har med det andra att göra. Jag kan skilja på mitt privatliv och mitt arbete. Jag har skött mina uppdrag prickfritt, säger han.​

Läs ocksåGranne vaktade i porten – kvinna tvingades hoppa från balkong
Läs också Hotfull hyresgäst ville spränga värdens kontor – får kontaktförbud och kan vräkas Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Barnfamilj vräks efter socialtjänstens miss – fyrabarnsmamman: ”Det stressar mig varje dag”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.