HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Fusket i bostadskön – misstänkt inte längre kvar i Sverige

Malmö Manipulationen av Boplats Syds system upptäcktes förra sommaren. När polisen 17 månader senare för första gången ville förhöra den misstänkte uppstod problem. Mannen finns inte längre kvar i Sverige.

Hundratals köprofiler manipulerades och 28 personer fick en genväg till hyreskontrakt. Förra sommaren polisanmälde Boplats Syd fusket och pekade ut en anställd som ansvarig. Men det var först i höstas som polisen började utreda fallet. I veckan kallades den misstänkte till ett första polisförhör.

Läs ocksåFuskade sig till lägenhet – nu är hyresgästen försvunnen

–  Han dök aldrig upp. Han är nog inte kvar i Sverige, säger polisens utredare Lars-Bertil Johansson.

Den som nu ska ta ställning till polisens nästa drag är förundersökningsledaren, åklagare Lars Morand.

– I den mån det är möjligt får vi försöka lokalisera honom och gå ut med en framställan om rättslig hjälp. Får vi fram konkreta uppgifter om var jag ska ställa en sådan framställan så får vi börja med det, säger han.

Läs ocksåNorrlands värdar får sämst betyg – men det finns undantag

Detta innebär att man ber polisen i landet där mannen tros befinna sig om hjälp med att hämta in den misstänkte till förhör. Detta sker sedan på plats och på samma sätt som om det vore den lokala polisens egna utredning. Uppgifterna förs sedan över till Sverige.

Enligt Hem & hyras uppgifter lämnade mannen Malmö och Sverige tidigare i år. Han har sedan dess byggt sig en ny tillvaro i ett annat europeiskt land och arbetar idag på ett internationellt företag. Han menar själv att han inte gjort något brottsligt och har hittills inte haft kontakt med polisen.

– Det är fruktansvärt att gå runt och tänka på det här, säger han när vi lyckas få kontakt.

Läs ocksåHyresgäster åker ut när värden hellre river än säljer - för att slippa konkurrens

– De behöver göra vad de måste göra. Mitt liv rullar på. Vill de prata så kommer jag tillbaka när det går, säger han.

Fusket upptäcktes sommaren 2017. Gamla och avregistrerade profiler med lång tid i bostadskön hade väckts till liv men med nya personer som bostadssökande. 28 personer fick hyreskontrakt men ännu fler ska ha legat och väntat i systemet. Polisen misstänker att fuskare kan ha betalat sig fram till lägenheter.

Hem & hyra kunde efter upptäckten avslöja säkerhetsbrister. Det gjordes aldrig någon bakgrundskoll på anställda. I så fall skulle arbetsgivaren ha upptäckt att den misstänkte hade en bakgrund som kriminell samt omfattande ekonomiska problem. Efter granskningen har Boplats Syd ändrat sina rutiner och synar nu personer i rekryteringsprocessen.

Fakta: Boplats Syd

Boplats Syd är en regional bostadsförmedling som ägs av Malmö stad. Bolaget förmedlar lediga hyresrätter i en gemensam kö på uppdrag av flera skånska kommuner och en rad privata fastighetsägare. Systemet grundar sig främst på en faktor, att den som har längst kötid ligger bäst till för att kallas på visning och slutligen få ett hyreskontrakt.

Läs också Hyresgäster har fått nya hem efter brand i Annelund "I bästa fall har vi varit fångna i lägenheten när hissen stått still"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.