Annons

Glömde förhandla – falska hyror i omlopp

Sundsvall Flera tidningar skrev under måndagen att förhandlingarna avslutats och att Mitthem höjer hyran med 1,6 procent. Men det är inte sant. Hyresgästföreningen har inte accepterat budet.

”Nu är hyrorna för 2014 klara. Det blir en ökning med 1,6 procent, vilket innebär cirka 82 kronor i månaden för en normal trerummare.” Det skriver Mitthem i ett pressmeddelande som skickades ut på måndagen. Nyheten har sedan dess spridits i flera stora nyhetskanaler, bland andra skriver P4 Västernorrland, Sundsvalls Tidning och Dagbladet att förhandlingarna avslutats. Problemet är att det inte är sant. Mitthems motpart i förhandlingarna, Hyresgästföreningen Region Norrland, har ännu inte tagit ställning till budet på 1,6 procent.

– Det som har kommit är ett medlingsbud från Hyresmarknadskommittén. Om någon av de lokala parterna inte skulle acceptera budet går ärendet tillbaka till kommittén. Det finns ingen överenskommelse ännu, säger Roland Lätth, förhandlingschef på Hyresgästföreningen Region Norrland.

Mitthem och motparten möttes flera gånger för att förhandla om en ny hyresnivå innan förhandlingarna strandades i december förra året. Bostadsbolaget yrkade på en hyreshöjning med 2,5 procent, vilket Hyresgästföreningen tyckte var för högt. Hyresmarknadskommittén, ett medlingsorgan som består av ledamöter från Hyresgästföreningen, Riksförbundet och Sabo, kallades då in för att medla. Det var när kommittén återkom med sitt medlingsbud på 1,6 procent som Mitthem gick ut med att det var den hyreshöjning som parterna kommit överens om – trots att någon ny förhandling inte har ägt rum sedan dess.  

– Man har inte förstått gången då. Först måste Mitthem sätta sig med sin motpart och ta ett beslut kring det här budet. Men vi vill inte gör någon stor grej av det här. Det har skett ett missförstånd, antagligen är det någon som inte är helt insatt som har gått ut med den här informationen, säger Roland Lätth.

Men enligt Marie Selin, vd på Mitthem, står hyreshöjningen på 1,6 procent fast.

– Vi har fått en siffra och enligt Sabo så är det ett besked om vad hyresnivån hamnar på. Den har vi sedan gått ut med, säger hon.

Hyresgästföreningen menar att eftersom de ännu inte accepterat budet så är förhandlingarna inte klara. Ändå har ni redan gått ut med information om att nivån på hyreshöjningen är satt till 1,6 procent?

– Då måste jag få prata med dem. Jag behöver ta en diskussion med Hyresgästföreningen innan jag säger något mer. Det är inte en diskussion som jag vill föra i medierna, säger Marie Selin.

Om Mitthem och Hyresgästföreningen inte kan komma överens kring medlingsbudet ger Hyresmarknadskommittén en rekommendation om vilken nivå hyreshöjningen hamnar på. Om parterna inte heller då kan enas går ärndet vidare till hyresnämnden.

Mitthems felaktiga pressmeddelande går i skrivande stund fortfarande att läsa på bolagets hemsida.

Fakta: Kommitténs roll

”Hyresmarknadskommittén träffar aldrig någon förhandlingsöverenskommelse; det kan bara de lokala parterna göra. HMK kan däremot rekommendera vilken överenskommelse de lokala parterna ska träffa.” Källa: Sabo


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.