Annons

Han fyllde hela lägenheten med 20 ton skräp – tvingas flytta

Malmö En vattenläcka avslöjade till slut mannens sjuka samlande. Då låg tidningar och skräp staplade från golv till tak och hyresvärdens personal fick klättra in i lägenheten.
Hyresvärdens personal i samlarens lägenhet i Malmö. Tidningarna vägde tjugo ton, enligt värden.
Foto: Hyresnämnden
Hyresvärdens personal i lägenheten.

Socialen kopplades in och en städfirma anlitades. Men det var för sent.

Mannen, som har haft lägenheten i över fyrtio år, klarade inte av att slänga allt det skräp han samlat på sig. I alla fall inte i den takt som hyresvärden krävde. För mannen är sakerna som belamrar lägenheten inte bara saker, han har en stark anknytning allt och det var mycket minnen som väcktes hos honom när städfirman kom. Det förklarade mannens ombud under förhandlingen i hyresnämnden, som ett skäl till att lägenheten inte kunde saneras.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Men det blidkade inte nämnden. Nu tvingas mannen att flytta.

– Det fungerar inte med tvångsmetoder. Tömmer du en sådan här lägenhet fylls den på rätt snabbt med saker igen. Det är en process och går inte att lösa från en vecka till en annan men det finns hjälp att få och som fungerar, har Juan Orellana, boendepedagog i Malmö stad tidigare förklarat.

Annons

Det var i höstas som fastighetsägarens personal ryckte ut för att åtgärda en pågående vattenläcka i fastigheten, vilket Hem & Hyra berättat. Då avslöjades den enorma samlingen med tidningar och skräp. Personalen tvingades ge upp eftersom de inte kunde komma åt de skadade rören. Tidningarna låg staplade från golv till tak, vilket gjorde det näst intill omöjligt att ta sig in i tvårummaren i centrala Malmö.

Läs ocksåSamlade tonvis med tidningar från golv till tak - nu kan hyresgästen förlora sitt hem

På bilder kan man se hur personalen tvingas klättra över högarna för att över huvud taget ta sig in i hallen. I köket var gamla matförpackningar sparade i högar på samma sätt.

Enligt hyresvärdens uppskattning var lägenheten fylld med tjugo ton skräp. Att samla så mycket i en lägenheten innebär risker för både mannen och grannar. Det handlar främst om att belamringen skulle kunna bli en sanitär olägenhet med ohyra men även om brandfara och ökad risk för vattenskador. Det menade värden när de sade upp mannen.

Annons
Läs ocksåSlängde fyra sopsäckar i fel tunna – kan vräkas efter slarvetHänder som knyter ihop en svart sopsäck och en övervakningskamera.

Och det är rimligt att riva hyreskontraktet av just det skälet. Det konstaterar hyresnämnden i sitt beslut. Mannen tvingas dessutom att lämna sin lägenhet omedelbart.

Hem & Hyra har sökt mannen.

Läs också Sopkaos på balkongen – hyresgäst uppsagd för tredje gången Ny lag om sortering av matavfall – de kraven ställs på hyresgäster och hyresvärdar Därför kameraövervakas hyresgästerna i soprummen: ”Mycket pengar men värt det”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.