HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Han fyllde hela lägenheten med 20 ton skräp – tvingas flytta

Malmö En vattenläcka avslöjade till slut mannens sjuka samlande. Då låg tidningar och skräp staplade från golv till tak och hyresvärdens personal fick klättra in i lägenheten.
Foto: Hyresnämnden
Hyresvärdens personal i lägenheten.

Socialen kopplades in och en städfirma anlitades. Men det var för sent.

Mannen, som har haft lägenheten i över fyrtio år, klarade inte av att slänga allt det skräp han samlat på sig. I alla fall inte i den takt som hyresvärden krävde. För mannen är sakerna som belamrar lägenheten inte bara saker, han har en stark anknytning allt och det var mycket minnen som väcktes hos honom när städfirman kom. Det förklarade mannens ombud under förhandlingen i hyresnämnden, som ett skäl till att lägenheten inte kunde saneras.

Läs ocksåSamlade tonvis med tidningar från golv till tak - nu kan hyresgästen förlora sitt hem

Men det blidkade inte nämnden. Nu tvingas mannen att flytta.

– Det fungerar inte med tvångsmetoder. Tömmer du en sådan här lägenhet fylls den på rätt snabbt med saker igen. Det är en process och går inte att lösa från en vecka till en annan men det finns hjälp att få och som fungerar, har Juan Orellana, boendepedagog i Malmö stad tidigare förklarat.

Det var i höstas som fastighetsägarens personal ryckte ut för att åtgärda en pågående vattenläcka i fastigheten, vilket Hem & Hyra berättat. Då avslöjades den enorma samlingen med tidningar och skräp. Personalen tvingades ge upp eftersom de inte kunde komma åt de skadade rören. Tidningarna låg staplade från golv till tak, vilket gjorde det näst intill omöjligt att ta sig in i tvårummaren i centrala Malmö.

Läs ocksåSopkameror halverar stöket – ändå nödlösning: ”Ger en konstig känsla hos många”Den här dagen har någon lämnat en uttjänt bäddmadrass på marken vid Mattias Hörnstens sopstation vid Peppareds torg i Balltorp. En av hyresvärden Förbos nya övervakningskameror syns i bild strax ovanför Mattias axel.

På bilder kan man se hur personalen tvingas klättra över högarna för att över huvud taget ta sig in i hallen. I köket var gamla matförpackningar sparade i högar på samma sätt.

Enligt hyresvärdens uppskattning var lägenheten fylld med tjugo ton skräp. Att samla så mycket i en lägenheten innebär risker för både mannen och grannar. Det handlar främst om att belamringen skulle kunna bli en sanitär olägenhet med ohyra men även om brandfara och ökad risk för vattenskador. Det menade värden när de sade upp mannen.

Läs ocksåVärden rotade igenom Emmas sopor – skickade faktura på tusen kronor: ”Helt absurt”Värden hittade Emma Sjöbergs soppåse på marken. Sedan kom fakturan: tusen kronor jämnt. Detta trots att sopböter är otillåtna.

Och det är rimligt att riva hyreskontraktet av just det skälet. Det konstaterar hyresnämnden i sitt beslut. Mannen tvingas dessutom att lämna sin lägenhet omedelbart.

Hem & Hyra har sökt mannen.

Hoarding – när samlandet blir en sjukdom
Läs också Sopböter – då behöver du inte betala: ”Det är en sorts skrämseltaktik” Galina väger sina sopor för klimatet – detta chockade henne mest

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.