Annons

Hårda regler för gymnasister som hyr i Rättvik

Rättvik ​Har du fest och stör dina grannar mer än en gång - åker du ut. Rättviksbostäder har infört nollvision för klagomål mot gymnasieungdomar som hyr bostad.

​Den gymnasist som vill hyra lägenhet av Rättviksbostäder måste tillsammans med sina föräldrar skriva på ett avtal om Nollvision. Nollvisionen innebär att den unga hyresgästen sägs upp med omedelbar verkan om han eller hon stör sina grannar mer än en gång.

Annons
Hyresgästföreningens jurist Carl-Henrik Lindmark är tveksam till giltigheten av avtalet.
– Som hyresgäst har man rätt till att ha ett normalt socialt liv, att skriva på ett avtal som säger att man inte får ha fest i sin lägenhet är en inskränkning i hyresgästens självbestämmande, säger han.
I avtalet framgår att en hyresgäst som fått en varning och får ytterligare ett klagomål på sig, omedelbart sägs upp.
Men det har inte hyresvärden rätt att göra utan att först göra en normal prövning av ärendet, enligt Carl-Henrik Lindmark. Dessutom menar han att avtalet borde skrivas in i hyreskontraktet för att kunna prövas juridiskt. För i dagsläget har det ingen juridisk giltighet.
– Det kan endast uppfattas som ett tydliggörande från hyresvärden att man ser allvarligt på störningar i boendet, säger Carl-Henrik Lindmark.
Rättviksbostäder är nöjda med avtalet.
– Det har fungerat väldigt bra, det är mycket lugnare nu, säger Rättvikshems VD Olle Abrahamsson. Eleverna har tagit till sig de hårda reglerna och följer dem.
Rättviksbostäder har lånat nollvisionen från bostadsbolaget Malungshem. Bägge orterna har gymnasielinjer som lockar elever från andra kommuner och det vanliga är att två eller tre elever delar på två- eller trerumslägenheter.
Några liknande regler för andra grupper av hyresgäster finns inte hos Rättviksbostäder och VD Olle Abrahamsson medger att han inte kontrollerat om Nollvisionen är juridiskt riktig:
– Men eleverna har hörsammat våra regler och det är huvudsaken. Och ingen har fört frågan vidare till Hyresnämnden.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Lämnade alla kranar öppna – nu vräks hyresgästen efter flera översvämningar Trakasserad av nazisympatisör - mamman och barnen fick fly sitt hem: "Utbildad att mörda" Trodde grannarna var KGB-agenter som stal och rullade svarta föremål – tvingas flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.