Annons

Hetsig debatt om kamphundsförbud

Nyheter ​Utskälld och påhoppad. Hyresgästföreningens presschef Peder Palmstierna har fått det hett om öronen sedan han har sagt att kamphundar skapar i mycket otrygghet i bostadsområden. Men något förbud förespråkar han inte. Ännu.
Sedan Svenska Bostäder förra veckan gick ut med att de har ett förbud mot kamphundar i sina bostadsområden har debattvågorna svallat högt.
Hyresvärd efter hyresvärd runt om i landet har sagt att de antingen har eller vill införa kamphundsförbud. Många har ifrågasatt om det är motiverat och juridiskt möjligt.
På Hyresgästföreningen hänvisar man frågorna om kamphundar till presschef Peder Palmstierna. Han har uttalat sig om att det bästa vore om det inte fanns kamphundar i bostadsområdena.
– Jag tar fasta på den utbredda rädsla som finns. Flera undersökningar visar att många hyresgäster tycker att kamphundarna är ett stort problem. Det måste man ta på allvar, säger han.
 
Men det betyder inte att föreningen vill ha ett förbud, säger han. Däremot har man vill man diskutera frågan och utreda vilka lösningar som kan vara möjliga.
Tidigare har Hyresgästföreningen haft ståndpunkten att kommunerna i sina lokala ordningsstadgar får reglera invånarnas djurhållning. Aggressiva hundar kan ju vara ett problem även i villaområden och man vill inte att hyresgästers valfrihet ska inskränkas mer än absolut nödvändigt.
Men allteftersom de så kallade kamphundarna har blivit allt vanligare har frågan pockat på ett nytt ställningstagande.
– Den enskildes valfrihet måste vägas mot det gemensamma intresset. Ett förbud är ett stort ingrepp och det kan finnas andra lösningar, men vi är inte heller främmande för att vi kan hamna där till slut.
Ännu finns det alltså ingen klar policy för vad
 
Hyresgästföreningen tycker. Men Peder Palmstierna tycker i alla fall att hundägare kunde välja andra raser än de så kallade kamphundarna.
– En del av dem används faktiskt som vapen och hot. Men även de som inte är aggressiva skapar en oro hos många. Jag som granne vet ju inte vilken hund som är farlig och vilken som är snäll. Väljer man att skaffa en kamphund så måste man förstå att omgivningen reagerar och diskuterar det hundvalet, säger han och uppmanar folk att välja någon annan av de 600 hundraser som finns.
Uttalanden som dessa har retat upp många hundägare och debatten på Hyresgästföreningens hemsida har varit hätsk.
– Reaktionerna har varit hialösa, med väldigt hårda påhopp. Det kanske hade varit smartare att tiga still i den här frågan, men jag tycker att man måste våga ta bladet från munnen. Jag tror också att många hyresgäster är glada att frågan diskuteras, säger Peder Palmstierna.
 

Annons
Läs också Smarta tips för att hyra ut din bostad enklare Jason, 7, attackerades av rottweiler och amstaff – hyresgäster mest utsatta för hundangrepp Kennelklubben om hundattackerna mot människor: "Vi vill inte ha rasförbud" Lösa kamphundar och slarvig sophantering - nu flyttar hyresgästen Lösa kamphundar skrämmer grannar - hyresgäst sägs upp Hade kråka som husdjur - får bo kvar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.