HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höjda hyror hos AB Bostaden

Umeå Norrlands största allmännytta höjer hyrorna. Hyreshöjningen kommer att ske i tre steg under två års tid.

Hyresförhandlingarna mellan AB Bostaden och Hyresgästföreningen är avslutade. Parterna kom överens om ett tvåårigt avtal.

  • Från 1 april 2013 höjs hyrorna med i cirka 1,8 procent.
  • Från 1 februari 2014 höjs hyrorna generellt med ytterligare ungefär 1 procent.
  • Sista höjningen på 1,5 procent blir från 1 oktober 2014.

För en normalstor lägenhet på tre rum och kök blir höjningen i genomsnitt 100 kronor per månad från 1 april. För enkelrum i korridorer höjs hyran med i genomsnitt 40 kronor per månad den 1 april.

– Genom att komma överens om ett längre avtal på två år och en stegvis höjning ge både verksamheten och hyresgästerna bättre framförhållning, säger Sven-Ove Lindström, förhandlingsansvarig på Bostaden.

Hans-Urban Strand, förhandlare på Hyresgästföreningen, tycker att uppgörelse är ok.

– Ja, med tanke på att bara taxekostnaderna ökat med 1,7 procent och var en stor del av höjningen, så är vi nöjda. Hyreshöjningen ligger kring snittet i landet, säger Hans-Urban Strand.

Läs ocksåGaskrisen: Eva hotas av sexdubblad värmekostnad – ”Vet inte hur jag ska ha råd”Eva Arfvidsson, Vellinge, hyresgäst, biogas, gas, vellingebostäder

AB Bostaden krävde att få höja hyrorna med 2,8 procent.

Månadsavgiften för bilplatser, motorvärmare, skärmtak och garage höjs inte.

Lägenheter som blev färdigbyggda år 2000 och senare får en individuell bedömning av respektive områdes behov av hyresjustering.

Läs ocksåBostadens hyresgäster gav sin värd det finaste priset
Läs också Så mycket höjs hyran i Stockholm 2022 – se hela listan Hyresgästföreningen avslog Michels överklagan – stängs av efter lokalt engagemang Rektor Galatia förlorar kontraktet i hovrätten: "Om jag bara vetat..."

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.