HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Höjda hyror hos privatvärdar i Göteborg

Göteborg Hyrorna höjs för 3 000 hushåll hos privatvärdar i Göteborg. Bland bostadsbolagen finns Svanström, Terner, Varbergs Stenfastigheter och KAB. Dessutom ingår delar av Balders bestånd.
Foto: Gustaf Görfelt
Balders hyresgäster på Långströmsgatan på Hisingen slipper hyreshöjning fram till juli. Det är kompensation för störningar från ombyggnadsarbetet.

Hyreshöjningen är resultatet av förhandlingar mellan Hyresgästföreningen Västra Sverige och RCB Fastighetsutveckling, som företräder en rad privata bostadsbolag.

Hyrorna kommer att höjas med mellan 2,3 och 2,75 procent beroende på vilket hus man bor i.

Läs ocksåSen hyra är värre än knarkodlingCollage, cannabisodling i en hyreslägenhet samt en person som öppnar en tom plånbok.

Om man har en hyra på 6 000 kronor motsvarar det mellan 138 och 165 kronor mer i månaden.

För Balders hyresgäster på Långströmsgatan kommer de nya hyrorna inte att börja gälla förrän 1 juli. Det är kompensation för störningarna från det pågående ombyggnadsarbetet i området.

Höjningen gäller annars från och med 1 januari 2019, vilket innebär att de tre första månadernas höjning tas ut retroaktivt från april. Sedan varar överenskommelsen i 18 månader, till och med juli 2020.

Läs ocksåAllbohus vill höja hyran med 4,1 procent

RCB hade från början yrkat på höjningar mellan 1 och 4 procent på årsnivå.

Peter Cavalli-Björkman på RCB säger att den längre avtalstiden varit ett sätt att bryta ett dödläge i förhandlingarna.

– Vi vill undvika att man ska ligga och avvakta andra uppgörelser, och att det blir långdragna och sega förhandlingar. Vi har hittat en lösning som vi tror på. Sedan kan allmännyttan ha sitt och Fastighetsägarna (GFR) sitt, det blir ingen Följa John, säger Peter Cavalli-Björkman.

Läs ocksåVäxjöbostäder vill höja hyran med nästan fyra procent nästa år

Även Hyresgästföreningens förhandlingsansvarige Marcus Atterstam säger att samtalsklimatet varit konstruktivt.

Han är nöjd med att en överenskommelse kommit till stånd utan att man behövt vänta in uppgörelsen med de kommunala bolagen i Göteborg, som blev offentlig i förra veckan.

– Båda parter har arbetat gemensamt för att försöka hitta en lösning. Vi är glada att något av ombuden  i Göteborg kliver fram, och inte bara sitter på händerna, säger Marcus Atterstam.

LÄS MER:

Så mycket höjer västsvenska värdar hyran 2019 – hela listan

Snitthyrorna sticker iväg, lista över alla färdiga hyresuppgörelser i landet

Läs också Byggebos hyror klara för 2020 Luleå hockey sponsras mest i hela Norrland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.