Annons

Ombildningssvindel – ledamot tvingas betala tillbaka 7 miljoner

Sollentuna En ny bostadsrättsförening i Sollentuna har svindlats på miljontals kronor i samband med en ombildning från hyresrätter till bostadsrätter. Nu döms en tidigare ledamot att betala nästan sju miljoner kronor som föreningen ska ha gått miste om.
Sollentuna Malmvägen
Foto: Ida Karlsson/Getty Images
Nästan 10,6 miljoner har krävts tillbaka av en tidigare styrelseledamot efter oegentligheter i samband med en ombildning i Sollentuna. Nu har Attunda tingsrätt beslutat att mannen ska betala nästan 7 miljoner.

Hem & Hyra har tidigare granskat ombildningskonsulten Restates affärer i flera artiklar. Vi har också rapporterat om en ny bostadsrättsförening i miljonprogramshusen på Malmvägen i Sollentuna som i samband med ombildning från hyresrätter till bostadsrätter har svindlats på miljontals kronor.

Ombildningen har fått rättsliga efterspel, efter att oegentligheter pekats ut i en särskild granskning. Granskningen gjordes av en advokatbyrå som Bolagsverket utsett efter att oroade medlemmar slagit larm. I granskningsrapporten står om en tidigare styrelseledamot att ”den ekonomiska skadan som hans agerande orsakat kan inte överblickas”.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

Krävdes på 10,6 miljoner

Utifrån granskningen har föreningen gått vidare och krävt tillbaka pengar från den tidigare ledamoten, som ska ha missbrukat sin förtroendeställning. Han har krävts på nästan 10,6 miljoner för minst elva bostadsrätter som ledamoten ska ha medverkat till att sälja till underpris. Flera lägenheter ska ha gått till utomstående som inte har varit hyresgäster.

Nu döms mannen att betala nästan 7 miljoner kronor för skadorna han orsakat föreningen och han ska också betala över en miljon kronor till bostadsrättsföreningen i ersättning för rättegångskostnader.

Attunda tingsrätt skriver att det är klarlagt att de elva lägenheterna upplåtits för ett pris under marknadsvärdet och att det orsakat föreningen skada.

Läs ocksåMisstänkta miljonsvindeln i Sollentuna – nästan 10,6 miljoner krävs tillbaka av tidigare ledamotSollentuna Malmvägen

Privatlån av kvinna utomlands

I ombildningen ingick också ett ovanligt låneupplägg som byggde på att föreningen tog ett dyrt privatlån. Bostadsrättsföreningen lånade 15 miljoner av en kvinna utomlands med hjälp av ombildningskonsulten Restate.

Annons

Föreningen undersökte aldrig möjligheten att utöka lånet hos den storbank de hade ett lån hos, utan anlitade i stället den privata långivaren i Österrike. Långivaren var garanterad en skyhög ränta på 8 procent.

Sollentuna Malmvägen
Flera bostadsrätter i föreningen i Sollentuna har sålts till underpris till personer som inte varit hyresgäster.

För att mörka privatlånet inför storbanken ska flera bostadsrätter ha bokförts som sålda. I själva verket hade ingen av bostadsrätterna sålts vid den tiden. De var fortfarande hyresrätter.

Den utpekade tidigare ledamoten uppges i granskningsrapporten ha agerat vårdslöst.

Representanter från nuvarande styrelsen beskriver att många i föreningen inte förstått allt som hänt, men att det nu efter domen står klart att den tidigare ledamoten missbrukat sin makt.

– Styrelsen är glad över att det svenska rättssystemet fungerar. Vi har kämpat hårt för att få stopp på korruptionen och för att rättvisa ska skipas. Nu har vi svart på vitt att han gjort fel.

Annons
Läs ocksåKonsulten hjälpte föreningen att ombilda med svindyrt privatlån: ”Vi fick 1,2 miljoner i ockerränta”Ombildning pengar

Ledamoten: ”Kravet inte befogat”

Den förre ledamoten har tidigare hänvisat till att inte han ensam fattat besluten utan hela styrelsen, och har sagt att kravet som riktats mot honom inte är befogat. ”Om vi i styrelsen gjort fel har vi inte gjort det medvetet eller för att skada föreningen,” har han sagt i en tidigare kommentar.

Granskningsrapporten som föreningen använt i stämningsansökan mot honom har han beskrivit som korrupt. ”Granskaren hävdar att jag har varit en drivande kraft. Men jag har inte upplåtit lägenheter i strid med regelverket eller missbrukat min förtroendeställning. Att det skulle vara så är en stor lögn”, kommenterade mannen tidigare i en intervju med Hem & Hyra.

Hem & Hyra har sökt den tidigare styrelseledamoten för en kommentar gällande domen men han har inte återkommit.

Fakta: Hem & Hyras granskning "Den stora köpfesten"

Hem & Hyra har i en rad artiklar granskat ombildningar och konsulten Restate som är störst på ombildningar i Stockholms län. Läs mer om Hem & Hyras granskning i serien Den stora köpfesten.

Läs också Justitieministern om Sollentunasvindeln: ”Bara ytterligare ett exempel” Efter Hem & Hyras granskning: Så kan lagen skärpas mot ombildningsfusk Efter ombildningsbluffen: Toppmäklare blir utan legitimation

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.