Hyran upp med 40 procent – då flyttar Birgitta
Birgitta Virén håller med, fastigheten i Klara i Karlstad behöver renoveras. Hon har själv drabbats av att det börjat droppa vatten från sovrumstaket.
Men kaklet, klinkersen, parketten och nya vitvaror – det hade hon kunnat vara utan.
Hyresvärd är Apartment Bostad. De kommer inte låta hyresgästerna själva välja ytmaterial för att kunna påverka hyreshöjningen.
– Vi har valt en standard på ytmaterial och det kommer inte vara möjligt att göra avsteg från den. Men nu under projekteringsstadiet kommer hyresgästerna ha möjlighet att komma med synpunkter på utformning kök med mer, säger områdeschef Thomas Emilsson på Apartment Bostad.
Lägenheten hon hyr har utsikt mot klarälven. Den har öppen spis och är i gammal stil. Nu vill hyresvärden Apartment Bostad renovera de 24 lägenheterna i huset som är byggt 1948.
Birgittas hyra kommer att stiga från 7300 kronor till 10063. En hyreshöjning på 38 procent. Och höjningarna i lägenheterna kommer att ligga mellan 30 och 40 procent.
– 7 300 är redan på gränsen till vad jag klarar av eftersom jag är ensamstående. Nu när hyran höjs med nästan tretusen kronor finns inte en chans att jag kan bo kvar här.
Som hyresgäst vid en stor renovering får du ett papper där du antingen beviljar renoveringen och den nya hyran eller så bestider du. Då hamnar ärendet i hyresnämnden.
Birgitta Virén vill inte flytta, ändå accepterade hon och skrev på.
-Jag pratade med Hyresgästföreningen som sa att i de flesta fall går hyresnämnden ändå på värdens linje. Så det enda man gör genom att inte skriva på är att dra ut på processen. Då kan jag lika gärna skriva på nu och hoppas på att jag får hjälp med en annan lägenhet, säger hon
Hyresgästföreningen har förhandlat fram de nya hyrorna.
– Det blir som att flytta in i en helt nyproducerad lägenhet. Man kommer att blåsa ut allt. Det blir kakel, klinker, ny porslin, ny tvättstuga, ny kyl och frys, säger Thomas Bäckman som är förhandlare på Hyresgästföreningen i Karlstad.
Varför har föreningen gått med på det?
– Fastigheten är i behov av renovering och vi tittar på vad de vill göra och på hur vi behandlat andra som vill blåsa ut och ersätta allt. Det viktiga i sådana här lägen är hur de kommunicerar och behandlar hyresgästerna. Och i sådana lägen som den här fastigheten ligger i, kan man ta ut den här typen av hyror.
Thomas Emilsson på Apartment Bostad vill inte riktigt svara på var taket för hur höga hyreshöjningar man kan göra efter en renovering ligger.
– Jag tycker att den frågan är lämplig att ställa till förhandlarna på Hyresgästföreningen och Fastighetsägarna som förahndlat fram hyran.
Men det är ju ni som bestämt att renoveringen ska vara så genomgripande.
– Det stämmer att det inte är de som bestämt att vi ska göra en renovering av fastigheten. Men fastigheten är byggd 1948 så det är mycket i den som behöver åtgärdas. Och det är Hyresgsätföreningen och Fastighetsägarna som gör bedömningen gällande nytt bruksvärde efter renoveringen.