Annons
Susanna Skarrie, Chefredaktör/ansvarig utgivare/vd

Vi behöver fler orädda tanter som tar strid mot skrupelfria värdar

I ena ringhörnan står hyresvärden ­Jonas Ramstedt, 44. I den andra ­Tantligan ledd av hyresgästen Boel Nilsson, 64. På senare år har det vuxit fram en motståndsrörelse mot värden Ramstedt. Hyresgäster som har fått nog av att grannar byts ut mot hotellgäster, att underhåll och renoveringar får stå tillbaka och att utrymmen byggs om till bostäder utan tillstånd när Ramstedt tar över.
Tantligan kallar de sig, en handfull hyresgäster som jagar värden Ramstedt med blåslampa.

Kan tjäna mer via Airbnb

På bara några år har Jonas Ramstedt köpt på sig fastigheter för över 2,6 miljarder. Det mesta är hyresfastigheter. Men det verkar inte som om Ramstedt är så intresserad av att vara hyresvärd. Han har insett att han kan tjäna mycket mer pengar på sina fastigheter genom att hyra ut via mellanhänder eller som hotellrum.
Hem & Hyras reportrar Eva Jacobsson och Ida Karlsson följde i Boels fotspår och åkte ut till sju av Jonas Ramstedts fastigheter. Olika tecken på korttidsuthyrning mötte dem: tillfälliga kodlås utanför portar och på dörrar, enhetliga gardiner och lampor i alla fönster.
Och intrycket verkar stämma. Eva Jacobsson och Ida Karlsson hittar 24 av hans lägenheter till uthyrning på Airbnb bara under december 2023 och januari 2024. Om bara de 24 lägenheterna var fullbokade skulle det ge 737 000 kronor i månaden, över en halv miljon mer än om de hyrdes ut till förstahandshyresgäster.
Ramstedt kontrollerar 65 bolag. Under åren 2020–2022 har hans bolag delat ut 607 miljoner i vinst till aktieägarna och själv har han deklarerat inkomster på 300 miljoner. Så det råder ingen tveksamhet om att det är lönsamt att runda lagstiftningen på det sätt som han gör.

Många lägenheter som försvinner

Ramstedt utnyttjar kryphål i lagstiftningen och tänjer rejält på det regelverk som finns. Han har till exempel inte tillstånd för att driva hotell i någon av sina fastigheter – men gör det ändå. I ett av de sju hus vi undersökt hyrs tre av fyra lägen­heterna ut på det viset. Det blir ett otroligt spring med nya grannar varje natt.
För att inte tala om hur många lägenheter som försvinner från hyresmarknaden i en tid av mycket stor bostadsbrist. Jonas Ramstedt har till exempel inte lämnat en enda hyresrätt till Stockholms bostadsförmedling under de år han varit verksam.
Vi behöver fler orädda tanter som Boel. Som inte böjer sig för skrupelfria värdar utan tar strid. Själv säger hon: ”Många är rädda för sin hyresvärd, men det är inte jag. Jag vet att han inte kan vräka mig.”

Fler krönikor av Susanna Skarrie
Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.