HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Skuldsatta Carin hyrde ut 124 gånger via Airbnb – nu mister hon sitt hem

Göteborg Hon hade panik varje gång hon lämnade lägenheten med sin lilla väska. Ändå kändes Airbnb som räddningen för Carin. Nu skulle hushållsekonomin rätas upp efter år av växande skulder och missbruk i smyg. I stället kom uppsägningen som en kalldusch.
Foto: AnnaKarin Löwendahl
Carin trodde att hon skulle få en varning om värden upptäckte korttidsuthyrningen. Då hade hon bestämt sig för att sluta direkt. "Jag ångrar att jag hoppade på det överhuvudtaget. Men det är ju så vanligt", säger hon.

Det var inte så här det var tänkt att sluta. Men beskedet är definitivt. Om bara några veckor måste Carin lämna ifrån sig nycklarna till trean i Majorna som varit hennes hem i nära två decennier.

Hon plockar med sina papper och torkar sig förstulet i ögonvrån.

Läs ocksåVästsvenska värdar säger nej till Airbnb

– Jag fråntar mig inget ansvar, säger hon.

Carin hade hamnat i en härva av dolt missbruk och skulder.

För att förstå bakgrunden behöver vi gå tillbaka några år i tiden. Carin jobbar heltid, men pengarna räcker inte ändå. Alkoholen som ska döva värk och ångest har frätt allt djupare hål i hushållskassan. Lånen hos vännerna växer.

Till slut har Carin rejäla skulder. Då blir hon påmind om uthyrningssajten Airbnb, där privatpersoner hyr ut till tillfälliga gäster.

Läs också”Superhost” i Göteborg mister hyreskontraktet

– Jag trodde inte på det först, så enkelt kan det inte vara? De kommer på fredag, och så har du pengarna på tisdag morgon. Men jag tänkte att jag testar. Och jo, så var det.

Det finns många uthyrningssajter. Airbnb är en av dem. Affärsidén är att göra det så enkelt som möjligt för den som vill hyra ut sitt hem. Men upplägget är riskabelt om du själv bor som hyresgäst.

Upplägget är som en skänk från ovan. Carin skapar en profil på sajten och börjar hyra ut sin lägenhet, veckovis eller per dygn. Det går lätt. Gothia cup, Way out west, Håkan Hellström-konserter. Utländska familjer på besök hos trångbodd släkt i Göteborg.

– Jag tog 1 200 kronor per natt. Många sade ”du kan ta 2 000”. Men nej, det gjorde jag inte. Jag klarade mig bra. Jag kunde åka upp till pappa och hjälpa till när han blev sjuk, bara över helgen. Och jag kunde glädja mina barn. De visste om detta, de hade själva kompisar som gjorde det.

Läs ocksåAtt hyra ut i andrahand – så fungerar nya lagen

Under fyra års tid hyr Carin ut åtminstone 124 gånger. Själv sover hon på soffan hos en väninna, eller hos barnen. Hon lägger fram lakan och handdukar, köper frukostmat ibland, fyller fruktskålen, möter upp vid spårvagnshållplatsen så att besökarna inte måste fråga sig fram.

Hennes gäster är mer än nöjda. Mängden positiva omdömen på sajten ger henne snart etiketten ”superhost” – supervärd. En kvalitetsstämpel som Airbnb bara tilldelar ”erfarna värdar”.

Lägenheten i Majorna var lätt att få uthyrd.

Men det känns aldrig bra. Carin är hela tiden fullt medveten om att hon gör fel gentemot hyresvärden.

Annons

– Jag hade panik varje gång jag lämnade lägenheten med min lilla väska. Nu kommer de på mig. Men jag tänkte att jag kör på så länge det går. Jag trodde man skulle få en chans att rätta till det. Att jag skulle få en varning.

Men varningen kommer aldrig. I stället har hyresvärden fått upp ögonen för superhost-profilen på Airbnb, där 64 olika personer vid det här laget har bemödat sig om att betygsätta den tid de hyrt lägenheten.

En vårdag ligger ett fönsterkuvert från Störningsjouren i postboxen. Beskedet är en komplett kalldusch: du är uppsagd.

– Jag blev ju jätterädd, och ringde till personen som skrivit under. Hon sade att jag olovligt hyrt ut lägenheten. Och det kunde jag ju inte neka till. Jag sade att jag haft alkoholproblem och mycket skulder. Men hon svarade att de inte tar någon hänsyn till det.

Carin gör vad hon kan för att rädda sitt hem, och bestrider uppsägningen med hjälp av Hyresgästföreningen. Lagen som reglerar olovlig andrahandsuthyrning har vid den här tidpunkten ännu inte skärpts – det sker senare samma år, i oktober 2019 – och Carins ombud trycker hårt på att hyresvärden måste varna först.

LÄS MER: Andrahandsuthyrning – detta gäller med den nya lagen

Hyresvärden anser å sin sida att Carin i praktiken har bedrivit hotellverksamhet i lägenheten.

I hyresnämnden vädjar Carin och hennes ombud om förståelse. Lägenheten är Carins hem, hon har ingen annanstans att ta vägen. Arbetsgivaren har hjälpt henne att få bukt med sitt missbruk, men om hon blir hemlös är hon livrädd för vad som ska hända.

För hyresnämndens tre ledamöter medger Carin att hon visste att det var fel att hyra ut lägenheten, men att Airbnb erbjudit en oemotståndlig möjlighet att rädda hushållsekonomin – till priset av skam, ångest och en ständig klump i magen.

Nämndens enda juridiskt utbildade ledamot, hyresrådet Susanna Berntsson, vill ge Carin en andra chans. Men hon röstas ned. De andra ledamöterna tycker att det är försvårande att Carin fortsatte trots att hon visste att hon gjorde fel. Uthyrningen innebär ett ”mycket allvarligt” avtalsbrott som motiverar att kontraktet rivs, bestämmer hyresnämnden till slut.

Carin och hennes ombud överklagar. De hoppas att hovrätten ska hitta utrymme för större medmänsklig hänsyn. Ett drygt år hinner gå sedan den där vårdagen då uppsägningen sprättades upp, och sommarsemestern börjar. Carin är på väg till Centralstationen för att vara kattvakt åt en väninna i Malmö när mobilen ringer. Det är Hyresgästföreningens jurist.

Annons

– Hon säger att domen har kommit. Att det är avslag och att det inte går att överklaga. Jag står nere vid Kaptensgatan och blir helt chockad. Jag trodde nog att det skulle sluta så. Men jag hade ju hoppats. Jag skriver ett sms till mina barn att jag fått avslag men inte vill prata för då börjar jag bara gråta.

LÄS MER: Västsvenska värdar säger nej till Airbnb

Carin tittar ut genom kaféfönstret, där sommaren nu övergått i höst. Bara några veckor återstår i det hyreshus hon bott i mer än halva sitt liv. Nattsömnen är inget vidare. Med en suck beskriver hon två förråd fulla av barnens minnen som måste tas om hand. Men hon känner sig handlingsförlamad.

– Just nu mår jag väldigt dåligt. Jag vet inte vad jag ska göra. Jag gör ingenting hemma längre. Jag jobbar, går till biblioteket och lånar böcker. Inget mer. Jag är så fruktansvärt ledsen. Och arg, på mig själv.

Utöver det förlorade hyreskontraktet har Carin åkt på 85 000 kronor i restskatt, på inkomsterna hon haft från uthyrningen. Hon som snart tänkt gå i pension konstaterar att hennes situation är värre nu än innan korttidsuthyrningen.

– Jag ångrar att jag hoppade på det överhuvudtaget. Men det är ju så vanligt. Man hör väldigt många som har gjort det. Jag ringde till dem jag känner, och berättade om min situation och om uppsägning utan varning. De blev livrädda och slutade med en gång. En del har barn, och hyr ut på somrarna.

Vad ska du göra nu?

– Min dotter har sagt att jag får bo hos dem. De har tre barn och bor i en fyra. Jag kommer inte att stå på gatan, det vet jag. Men det blir att bo trångt, och med oro. Att hyra i andra hand har dykt upp. Jag är tacksam för allt som folk har sagt att de kan lösa. Men då måste det vara vitt, och då är det bara ett år. Och jag blir äldre.

Hur ser du på chansen att få en ny lägenhet?

– Jag tänker att den är dålig. Jag har sökt en annan lägenhet nu, hos en annan värd. Men jag vet inte om de behöver referenser från min nuvarande hyresvärd. Om de frågar vill jag inte ljuga, då kanske jag hamnar i något igen och det vill jag inte. Jag har alltid betalt hyran och varit med i lokala hyresgästföreningen. Jag har inte stört mina grannar gällande mitt missbruk, och det har inte påverkat mitt arbete. De får träffa den personen jag är. Och jag kan säga att jag tog bort uthyrningen direkt.

Fakta: Du tar en stor risk
  • Du får inte hyra ut din lägenhet utan värdens tillåtelse, ens under kort tid.
  • Numera krävs ingen varning om du avslöjas. Du kan bli uppsagd direkt.
Läs också Prostituerade sålde sex i lägenheten – hyresgästen får bo kvar Kronofogdens nota till Dany – 103 000 kronor: "Trodde aldrig de skulle flytta allt skräp"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.