HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Västsvenska värdar säger nej till Airbnb

Västra Götaland Prata med din värd först. Det rådet brukar Hyresgästföreningen ge till hyresgäster som vill hyra ut via Airbnb. Men ingen större värd i Storgöteborg skulle säga ja om de fick frågan. Det visar Hem & Hyras undersökning.
Foto: Getty Images/montage Hem &Hyra

LÄS MER: Skuldsatta Carin hyrde ut 124 gånger via Airbnb – nu mister hon sitt hem

”Vi tillåter inte airbnb.”

Läs ocksåHyresgästen varnades för att hyra ut via Airbnb – kan tvingas flyttaAirbnb och pengar.

”Nej, hyresrätten ska inte användas som hotellverksamhet. Vi tillåter inte korttidsuthyrning.”

”Airbnb är inte en godkänd anledning för andrahandsuthyrning.”

Så låter några typiska svar från kommunala och privata värdar mellan Varberg och Stenungsund.

Läs ocksåMiste lägenheten efter uthyrning på bokningssajt – därför räddar hovrätten kontraktetMannen hade gift sig utomlands och väntade på att hans nya familj skulle komma till Sverige.

Airbnb-konceptet har på kort tid blivit ett etablerat sätt för turister att fixa övernattning. I stället för hotell hyr man in sig hos privatpersoner. För villaägarna som vill hyra ut är det inga problem, bostadsrättsinnehavare gör bäst i att fråga sin förening och hyresgäster ska ha godkännande av sin värd för att inte riskera att bli uppsagd. Eller?

Tidigare har läget varit ganska oklart. Anledningen är att hyreslagen är tydlig med att hyresgäster måste ha ett godkännande för att hyra ut sin lägenhet, däremot går det bra att ha en inneboende utan att först fråga.

På senare år har dock ett stort antal domstolsbeslut, varav flera på hovrättsnivå, gjort det tydligt att den hyresgäst som upprepat hyr ut lägenheten via Airbnb riskerar att bli av med kontraktet. Carin, som Hem & Hyra intervjuat, är bara en av flera som råkat ut för detta.

Läs ocksåHyrde ut 44 gånger via Airbnb – slapp vräkning på grund av diagnos

Numera är rådet från Hyresgästföreningen att hyresgäster ska ha skriftligt tillstånd från sin värd. Enkäten visar dock att inget större bostadsbolag i Göteborgsregionen skulle svara ja på en sådan fråga.

Annons

Dzejna Seta är kommunikationschef på Varbergs Bostad. Hon skriver så här i ett mejlsvar:

– Det korta svaret är att hyresgäster endast får hyra ut i andra hand efter att ha fått en ansökan godkänd av oss. Då är det hyreslagens regler som gäller, det vill säga ingen sommaruthyrning eller Airbnb. Vi har erfarenhet av att denna typ av korttidsuthyrning bidrar till både ökat slitage av lägenheter, men även till störningar för andra grannar.

Enkäten visar samtidigt att medvetenheten om fenomenet skiftar stort.

Kommunala Bostadsbolaget i Göteborg har en speciell flik på sin hemsida om varför det är förbjudet med Airbnb. Men Balder, som är en av Sveriges största privata värdar, skriver att bolaget inte alls känner till att de haft några fall bland sina hyresgäster.

Lika fläckigt är det i kranskommunerna. Medan värdar som Orustbostäder, Stenungsundshem och Aranäs i Kungsbacka aldrig tidigare funderat på saken har andra bolag god kännedom.

Thorbjörn Bergström är förvaltningschef på Tjörns bostad.

– Vi har haft ett par fall de senaste åren. Jag har svårt att förstå att de tror att de ska komma undan med det. Men man vill väl tjäna pengar, det kommer nån tysk och betalar tretusen för en vecka, det är frestande.

Christian Lyckemark är uthyrare på Öckerö Bostads AB. Han tror att många hyresgäster inte är medvetna om att Airbnb-uthyrning betraktas som olovlig andrahandsuthyrning.

Annons

– De ser det inte som andrahand, de ser det som att ”jag ska i väg en vecka och då passar jag på att hyra ut”, säger Christian Lyckemark.

Hos Öckerö Bostads har hyresgästerna fått varningar och anmodan om att sluta när deras uthyrning blivit känd för värden.

Agneta Marklund, hyreschef Partillebo.

Så gjorde inte Carins värd, och så gör inte heller alltid Partilles kommunala bostadsbolag. Det berättar Agneta Marklund, hyreschef på Partillebo.

– Ibland skickar vi varningsbrev först, men det har också hänt att vi sagt upp direkt med hänvisning till att det saknas behov av lägenheten. Det har också uppenbart varit så, eftersom man sagt upp sig själv när man fått en varning.

Har ni kunnat se att de inte bor i lägenheterna?
– Ja. När det gäller oriktiga hyresförhållanden brukar vi alltid samla all information vi kan hitta, var personerna är folkbokförda och så vidare. Men även om det skulle visa sig att någon är skriven på adressen så tvekar vi ändå inte att säga upp dem.

Varför tillåter ni inte Airbnb-uthyrning?
– För att hyresrätter är till för dem som behöver en bostad, inte för ett tillfälligt boende i samband med nöjen. Vi vill inte att våra lägenheter ska användas i ett kommersiellt syfte. Det här är en del av den olovliga andrahandsmarknaden som vi försöker motverka med alla medel. Det finns ett system för vilka hyror vi har i Sverige, men Airbnb lever ett helt eget liv och där är det vilka priser som helst.

Tror ni att det finns ett mörkertal, med uthyrningar ni inte känner till?
– Ja, vi har tänkt på det. Vi är medvetna om att det finns ett stort mörkertal när det gäller ”vanlig” olovlig andrahandsuthyrning. Så då finns det antagligen det här med. Kreativiteten hos människor är ju enorm.

Fakta: Hem & Hyras enkät

Vi ställde frågan ”Om en hyresgäst hör av sig och säger att den vill hyra ut en helg via airbnb (eller motsvarande sajt), vad svarar ni då?”

Inget av bolagen uppger att de skulle svara ja. De allra flesta säger tydligt nej.

Några få vill inte ge generella svar utan uppger att de bedömer varje fall individuellt.

Följande bostadsbolag fick frågan: Alebyggen, Aranäs, Balder, Bostadsbolaget, Eksta, Familjebostäder, Förbo, Gårdstensbostäder, Kungälvsbostäder, Mölndalsbostäder, Orustbostäder, Partillebo, Poseidon, Stena Fastigheter, Stenungsundshem, Tjörns Bostad, Varbergs Bostad, Wallenstam, Öckerö Bostads AB.

Läs också Hyrde ut till inneboende minst 100 gånger via Airbnb – 69-årig ”superhost” tvingas flytta Airbnb-uthyrningen avslöjades direkt – därför får paret bo kvar trots fusket

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.