HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Hyresgäst fick nära 100 000 i ersättning för radon i lägenhet

Nyköping En hyresgäst i Sörmland hade skyhöga radonvärden i sin bostad. Nu får hon tillbaka närmare 100 000 kronor av hyresvärden, efter en förlikning i tingsrätten.

Hyresgästen, en kvinna i 40-årsåldern, hyrde en flygelbyggnad på en herrgård av en privat hyresvärd från 2010 till 2012. Förra sommaren, när hon hade bott där i två år, stod det klart för henne att lägenheten hade stora problem med radon. Hyresvärden hade mätt radonhalten flera gånger men utan att tala om resultaten för kvinnan. Värdena låg på upp till 3800 becquerel per kubikmeter, skyhögt över Socialstyrelsens riktlinje på 200 becquerel. Trots att värden hade installerat fläktar i källaren för att få bukt med problemet hade det inte hjälpt.

Via sitt juridiska ombud på Hyresgästföreningen begärde hyresgästen att få tillbaka drygt 158 000 kronor i hyra för den tid som hon bott i den radonskadade lägenheten. Efter förhandlingar i tingsrätten mellan hyresvärden och Hyresgästföreningens jurist lyckades parterna komma överens om att hon skulle få tillbaka 97 000 kronor i hyra.

Annons
Läs ocksåHemlös riskerade fängelse – missade att "adressändra"Hemlös som sitter på en bänk på en tågstation

Enligt hyreslagen spelar det inte någon roll om hyresvärden har vidtagit åtgärder för att minska radonet, som hyresgäst har man ändå rätt att få hyran sänkt för den tid som bostaden är i bristfälligt skick.  

Annons
Läs också 130 000 kronor för 17 katters klös och kiss Levde med vägglöss i 1,5 år – men därför får hyresgästen betala ett jättebelopp Nu vågar Anastasiia bjuda hem sonens kompisar igen Hyrde ut till prostituerade 79 gånger – nu hamnar hyresgästen i fängelse

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.