Annons

Hyresgäst slapp stort skadestånd för vattenskada

Nyheter En 50-årig hyresgäst i Solna krävdes på 130 000 kronor av sin hyresvärd för en vattenskada. Men Svea hovrätt menar att det räcker med att 50-åringen betalar självrisken på 20 000 kronor.​
Sommaren 2003 upptäcktes en vattenskada i den 50-åriga hyresgästens etta i Solna.
Enligt fastighetsägaren, en privatvärd, hade hyresgästen orsakat vattenskadan genom att vanvårda lägenheten. Golvbrunnen i badrummet skulle ha varit täckt av skräp och orsakat stopp i avloppet.
50-åringen hävdade själv, med stöd av vittnen, att läckage på stammarna orsakat vattenskadan.
Och varken Solna tingsrätt, som först prövade målet, eller Svea hovrätt ansåg att det kunde bevisas att vattenskadan orsakats av stoppet i 50-åringens badrumsavlopp.
 
Men hovrätten pekar på att hyresgästen borde ha underrättat värden om vattenskadan omedelbart. Nu tog det tre månader innan värden fick kännedom om läckaget.
Däremot var det inte rimligt att låta hyresgästen bekosta den standardhöjning av lägenheten som fastighetsägaren låtit göra vid renoveringen.
Och skadeståndskravet på 130 000 kronor bidde en tumme. Hyresgästen slapp undan med självrisken på 19 300 kronor.
 

Annons
Annons
Läs också Tänk rätt när du står inför en ny fastighetsaffär Möglet har tagit greppet om deras hem Så undviker du mögel – fyra riskplatser i lägenheten: ”Måste städa bort” La sin avföring i glasslådor – lät möglet ta över hela badrummet Mikaela tvingades leva i mögel i månader utan att värden agerade: "Gigantiskt problem" Dolde mögelskadad lägenhet för hyresvärden – tvingas flytta: ”Som en bastu”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.