Annons

Julkortet från föräldrarna – hyresgästens oväntade bevis i Zlatantvisten

Stockholm Hyrestvisten mellan Zlatan Ibrahimovic och en av hans hyresgäster på Östermalm har tagit en ny vändning i tingsrätten. Värden hävdar nu att hyresgästen inte bor i lägenheten permanent. Hyresgästens svar – julkort från sina föräldrar som skickats till Östermalmslägenheten.
Foto: Hyresnämnden/Kenneth Samuelsson
Hyresvärden hävdar att hyresgästen inte bor i lägenheten permanent och vill vräka honom - hyresgästen svarar med bevis i form av ett julkort som skickats till hans lägenhet.

Några dagar innan julafton 2020 får en hyresgäst på Östermalm ett julkort i brevlådan. Hyresgästen inser inte då att julkortet från hans föräldrar ska bli ett viktigt bevis i en tingsrättstvist några år senare där mannens lägenhet står på spel. Men så är fallet.

Tvisten började med att den förre fotbollspelaren Zlatan Ibrahimovic köpte ett hyreshus på Östermalm. Den förre fastighetsägaren hade hyrt ut ett antal lägenheter i huset till ett uthyrningsbolag som hyrde ut lägenheterna dyrt till hyresgäster.

Men efter att det före detta fotbollsproffset köpt huset sade han upp kontraktet med uthyrningsbolaget i februari 2023. Tanken var sedan att alla hyresgäster som hyrde av uthyrningsbolaget skulle flytta i maj – men så blev inte fallet.

Hyresgäst vägrar flytta

En hyresgäst vägrar flytta från sin etta som han hyrt under flera år. Det slutar med att hyresgästen på Östermalm stämmer fastighetsägaren med hjälp av Hyresgästföreningen.

Han hävdar att han har rätt att bo kvar med samma rättigheter som en förstahandshyresgäst och stödjer sig på en dom från Högsta Domstolen, HD från 2022.

Domen handlar om en hyresvärd som hyrt ut lägenheter via ett uthyrningsföretag – HD slog fast att värden hade försökt runda hyreslagen och ta ut en högre hyra genom bulvanupplägget och att hyresgästen därför hade rätt att bo kvar med samma rättigheter som en förstahandshyresgäst.

Hemligstämplade handlingar

Fastighetsägaren svarar med att försöka vräka uthyrningsbolaget, och därmed tvinga hyresgästen att flytta, men det hela stoppades av Kronofogden.

En genomläsning av de delvis hemligstämplade handlingarna i tingsrätten visar att Zlatans advokater hävdar att det inte rör sig om bulvanuthyrning och att hyresgästen därför inte har ett hyreskontrakt direkt med Zlatan Ibrahimovic.

Kronofogden har en annan inställning och menar att även om hyresgästen hyrde lägenheten innan Zlatan tog över huset, kan ett hyresavtal gälla även mot den nya fastighetsägaren. Kronofogden stoppade därför vräkningen i väntan på att tingsrätten ska avgöra frågan.

Zlatan vill göra kontor av lägenheten

I handlingarna avslöjas också att Zlatan Ibrahimovic köpte fastigheten ”till ett pris avsevärt över dess marknadsvärde. Priset för Fastigheten, 130 miljoner kr, var 50 miljoner mer än vad tidigare ägare hade köpt fastigheten för tre år tidigare”. Planen är att Zlatan ska helrenovera huset och använda hyresgästens lägenhet som kontor i sin verksamhet.

I sin argumentation och  försök att bli av med hyresgästen har fastighetsägaren hävdat att lägenheten egentligen är en lokal. Värden har också hävdat att hyresgästen i perioder inte varit folkbokförd i lägenheten och att bostaden aldrig varit hyresgästens permanentbostad.

Julkortet – viktigt bevis

Enligt Bengt Öhman jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, som företräder hyresgästen, har han bott i lägenheten hela tiden. Han har dock inte varit folkbokförd i bostaden hela tiden.

– Värden hävdar att han inte varit bosatt i lägenheten men det motbevisas bland annat av hans föräldrar skickat julkort och gratulationskort till lägenheten. Han kan även visa upp att han haft en hemförsäkring knuten till lägenheten, säger Bengt Öhman.

Hur viktiga bevis är jul- och gratulationskorten?

– De är viktiga eftersom de visar att hyresgästen bor i lägenheten, menar Bengt Öhman.

Zlatan jobbar på en lösning

Av handlingarna framgår också att Zlatan Ibrahimovic försöker lösa situationen. ”Zlatan Ibrahimovic har – trots att han saknar eget fastighetsbestånd – genom annan hyresvärd erbjudit hyresgästen ett förstahandskontrakt i en, i hyresrättslig mening, godtagbar ersättningslägenhet i Stockholm.

Hyresgästen har hittills inte godtagit den lägenhet som erbjudits.

Men den förre detta fotbollstjärnan fortsätter arbeta för en lösning.

”Zlatan Ibrahimovic har för avsikt att fortsätta erbjuda lägenheter till hyresgästen”. står det i handlingarna.

Hem & Hyra har flera gånger försökt ställa frågor till fastighetsägarens ombud men inte fått några svar.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.