Annons

Hyresgäst i konflikt med Zlatan – nu avgörs tvisten i tingsrätten

Stockholm Zlatans nya karriär som hyresvärd börjar i uppförsbacke. Hem & Hyra kan avslöja att en hyresgäst i huset betalar ockerhyra för en lägenhet i den före detta fotbollstjärnans hus. Efter att Zlatan tog över huset har hyresgästen sagts upp. Nu svarar hyresgästen med att stämma fastighetsägaren och kräver att få bo kvar.
Zlatan Ibrahimovic
Foto: Sipa USA /TT
Zlatan Ibrahimovic försökte vräka en hyresgäst i sitt hus – men Kronofogden stoppade avhysningen.

Hem & Hyra har tidigare avslöjat att Zlatan Ibrahimovic och Helena Seger presenterade sig som nya ägare till ett hyreshus på Östermalm.

I ett brev till hyresgästerna i maj 2022 skriver paret att ”Den enda skillnaden för er som hyresgäster är att era hyresavier kommer ha en annan avsändare fr.om juli 2022 än den ni har idag”.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Men för en av hyresgästerna har läget förändrats rejält efter att Zlatan tog över huset.

Hem & Hyra kan avslöja att den före detta fotbollstjärnan har hamnat i en konflikt med en av sina hyresgäster.

Tog ut ockerhyra

Bakgrunden är att den aktuella hyresgästen i Zlatans hus har betalat 12 000 kronor i månaden för en etta på 40 kvadratmeter. Hyresgästen har inte hyrt lägenheten direkt av hyresvärden utan i andrahand av ett uthyrningsföretag, som i sin tur har hyrt lägenheten av hyresvärden.

Uthyrningen har pågått i flera år och fortsatte sedan Zlatan tog över huset 2022.

Men i februari 2023 blev hyresgästen uppsagd. Skälet var att fastigheten ska renoveras och att hyresvärden ska använda lägenheten själv.

Enligt uppsägningen skulle hyresgästen vara ute ur lägenheten den 31 maj, men så blev inte fallet.

Annons
Läs ocksåOväntade beskedet: Zlatan blir deras nya hyresvärdZlatan Ibrahimovic

Hyresgäst svarade med stämning

I stället kontrade hyresgästen med att stämma fastighetsägaren vid Stockholms tingsrätt.
I stämningsansökan kräver hyresgästen att få bo kvar med samma rättigheter som en förstahandshyresgäst, allt med stöd av en omtalad bulvandom i Högsta domstolen, som Hem & Hyra har skrivit om tidigare.

I domen slogs fast att andrahandshyresgästen, en amerikansk affärsman och före detta diplomat, hade rätt att bo kvar i lägenheten med samma rättigheter som en förstahandshyresgäst. Skälet var att hyresgästen hyrde sin lägenhet av ett uthyrningsföretag som värden anlitat och på så sätt rundat hyreslagen.

Hyresvärden fick också betala rekordbeloppet tre miljoner kronor till hyresgästen i en förlikning för att bli av med hyresgästen.

Läs ocksåAdam tog strid mot ockerhyra – får rekordhöga tre miljoner av värden för att flytta

Hyresgästen i Zlatans hus hyr under liknande förhållanden som den amerikanske affärsmannen. Hyresgästen i Zlatanhuset hävdar därför att han har rätt att bo kvar med samma rättigheter som en förstahandshyresgäst.

”Hyresgästen måste flytta”

Men av handlingarna som skickats in till tingsrätten är det tydligt att fastighetsägaren till huset inte tänker gå hyresgästen till mötes.

Fastighetsägarens advokat skriver att fastighetsägaren har sagt upp hyresavtalet med mellanhandsföretaget och att hyresgästen som hyr av mellanhandsföretaget därmed också måste flytta.

Advokaten bestrider också att mellanhandsföretaget skulle ha agerat som bulvan åt fastighetsägaren och hävdar att hyresgästen inte alls har samma rättigheter som en förstahandshyresgäst.

Annons

”Bulvanföretag ett jätteproblem”

Hyresgästföreningen region Stockholm biträder hyresgästen i tingsrätten. Bengt Öhman, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, berättar att man beslutade att stämma fastighetsägaren när man inte kom någonvart i diskussionen med hyresvärden.

– Att hyresvärdar använder bulvanföretag för att ta ut högre hyra och runda hyreslagen är ett jätteproblem. Vår medlem kände inte till sina rättigheter innan han tog kontakt med oss, och det gäller faktiskt de flesta hyresgäster. Hyresvärdarna utnyttjar deras okunskap och trängande behov av bostad för att tjäna mer pengar, det är det värsta sättet att tjäna pengar på. Hyresgästerna får bo på nåder, betala höga hyror och kan med kort varsel tvingas flytta, säger Bengt Öhman och tillägger att Hyresgästföreningen har fått in tips om att den här typen av uthyrning pågår i 700 fastigheter i Stockholmsregionen.

Hem & Hyra har försökt att nå fastighetsägaren och fastighetsägarens advokat utan resultat.

Enligt Lantmäteriet är uppgifterna om vem som äger det aktuella hyreshuset sekretessbelagda. Men enligt brevet till hyresgästerna, som Hem & Hyra tagit del av, så presenterar sig Zlatan och Helena som nya ägare till fastigheten.

Nu är det upp till tingsrätten att avgöra om hyresgästen ska få bo kvar i lägenheten eller tvingas flytta.

Läs också Unik prövning efter HD-dom – hyresgäst kan få sjurummare i Gamla stan och 600 000 Vanliga hyresrätter blev olagliga hotellägenheter – värden riskerar halv miljon i vite Allt fler hotellägenheter får nej: "Hyresvärdar har använt kryphål i lagen"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.