HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Hyresgästerna i Uppsala län bland de nöjdaste i landet

Uppsala Hyresgästerna i Uppsala län hör till de nöjdaste i landet, visar en medlemsundersökning. Nöjdast av alla är Älvkarlebyhus hyresgäster.
Foto: Lena Mattsson
Älvkarlebyhus hyresgäster hör till de nöjdaste i landet, enligt en undersökning.

Hyresgästföreningen har under 2020 gjort en medlems­undersökning i fem regioner för att undersöka hur hyresgästerna tycker att hyresvärdarna sköter sin förvaltning.

I Aros-Gävle har medlemmar i Uppsala län och Ockelbo kommun svarat på enkäten.

Läs ocksåPlanerade ombildningen splittrar de boende: "Lägg korten på bordet. Varför ska ni sälja?"Ammal Said framför Hyresgästföreningens tält på Bondegärdet i Hjällbo.

Av undersökningen framgår att de medlemmar som hyr sin lägenhet från ett kommunalt bostadsbolag är mer nöjda med sitt boende jämfört med dem som hyr privat.

Sådant som gör hyresgäster på bäst humör är om hyresvärden sköter reparationer och underhåll på ett bra sätt. Även information och bemötande anses viktigt.

Jämfört med de andra regionerna är medlemmarna i Aros-Gävle nöjdast med sina hyresvärdar. Det kommunala bostadsbolag i Uppsala län som har störst andel nöjda hyresgäster är Älvkarlebyhus, tätt följt av Uppsalahem, Enköpings hyresbostäder och Håbohus.

Läs ocksåVärsta värden har gjort byn ökänd – möt den andra sidan av BlötbergetEn delad bild där det ena fotot visar en helt nedisad fasad medan det andra fotot visar ett ungt par med sin bebis, framför sitt hus.

Störst andel missnöjda hyresgäster har små privata värdar, medan vissa större privata hyresvärdar är lika populära som de kommunala. I topp bland de privata hyresvärdarna ligger KB Heimstaden Nyby, Stena Fastigheter Luthagen och Rikshem Attika.

När det gäller inflytande i sitt boende var medlemmarna inte lika nöjda, framgår det av enkätsvaren. Där har värdarna en del att jobba med, konstaterar Hyresgästföreningen.

VeraMraz
Hyresgästföreningen
Region Aros-Gävle
Kontorschef

– Nu ska respektive arbetsgrupp på Hyresgästföreningen fundera på hur man bäst kan använda resultatet från enkäten i sin verksamhetsplanering, säger Vera Mraz, kontorschef på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Fakta: Dinvärd.se

Hyresgästföreningens medlemsenkäter publiceras på dinvärd.se. Sajten innehåller viktig information för den som ska flytta. På dinvärd.se kan man se hur hyresvärdar rankas av sin egna hyresgäster och göra jämförelser med andra bostadsföretag i kommunen eller landet.

Läs också Från Italien till Gamla stan - här blir balkongerna läktare Stendahl kom inte till rättegång - får betala halv miljon Tusentals gröna jobb skapar akut bostadsbrist och oro i Norrland

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.