Annons

Hyresgästerna i Uppsala län bland de nöjdaste i landet

Uppsala Hyresgästerna i Uppsala län hör till de nöjdaste i landet, visar en medlemsundersökning. Nöjdast av alla är Älvkarlebyhus hyresgäster.
Foto: Lena Mattsson
Älvkarlebyhus hyresgäster hör till de nöjdaste i landet, enligt en undersökning.

Hyresgästföreningen har under 2020 gjort en medlems­undersökning i fem regioner för att undersöka hur hyresgästerna tycker att hyresvärdarna sköter sin förvaltning.

I Aros-Gävle har medlemmar i Uppsala län och Ockelbo kommun svarat på enkäten.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Av undersökningen framgår att de medlemmar som hyr sin lägenhet från ett kommunalt bostadsbolag är mer nöjda med sitt boende jämfört med dem som hyr privat.

Sådant som gör hyresgäster på bäst humör är om hyresvärden sköter reparationer och underhåll på ett bra sätt. Även information och bemötande anses viktigt.

Annons

Jämfört med de andra regionerna är medlemmarna i Aros-Gävle nöjdast med sina hyresvärdar. Det kommunala bostadsbolag i Uppsala län som har störst andel nöjda hyresgäster är Älvkarlebyhus, tätt följt av Uppsalahem, Enköpings hyresbostäder och Håbohus.

Läs också83 hushåll uppsagda på dagen – nu kämpar de mot värden: ”Märkte att det började osa katt”I brevet från hyresvärden Sweden Svea Apartment har chockade hyresgäster kunnat läsa att de är uppsagda med omedelbar verkan. Deras värd är en mellanhand som i sin tur hyr lägenheterna av fastighetsägaren Castellum.

Störst andel missnöjda hyresgäster har små privata värdar, medan vissa större privata hyresvärdar är lika populära som de kommunala. I topp bland de privata hyresvärdarna ligger KB Heimstaden Nyby, Stena Fastigheter Luthagen och Rikshem Attika.

När det gäller inflytande i sitt boende var medlemmarna inte lika nöjda, framgår det av enkätsvaren. Där har värdarna en del att jobba med, konstaterar Hyresgästföreningen.

Annons
VeraMraz
Hyresgästföreningen
Region Aros-Gävle
Kontorschef

– Nu ska respektive arbetsgrupp på Hyresgästföreningen fundera på hur man bäst kan använda resultatet från enkäten i sin verksamhetsplanering, säger Vera Mraz, kontorschef på Hyresgästföreningen i region Aros-Gävle.

Fakta: Dinvärd.se

Hyresgästföreningens medlemsenkäter publiceras på dinvärd.se. Sajten innehåller viktig information för den som ska flytta. På dinvärd.se kan man se hur hyresvärdar rankas av sin egna hyresgäster och göra jämförelser med andra bostadsföretag i kommunen eller landet.

Läs också Bar kilovis med knark förbi barnen på gården – avslöjad av polisens kamera i trapphuset Här är hyresgästerna övergivna – nu ska kommunen tvinga värden agera: ”Fullständigt oacceptabelt” Ansedda kulturstiftelsen svarar på kritiken: ”Hyresgästerna gör inget annat än att bråka med mig” Marianne, Magnus och Mikael tvingas leva i förfallet hus – mitt i lyxområdet: ”Som att vi inte har människovärde”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.