HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Trots coronakrisen – Stubo vill höja hyran med 2,5 procent

Ulricehamn Stubos 1000 hyresgäster i Ulricehamn kan få en hyreshöjning på 2,5 procent. Oacceptabelt anser Hyresgästföreningen. "Många har farit illa i coronans spår", säger förhandlaren Stefan Lindborg.
Foto: Monica Bogsjö Andersson/Nils-Olof Larsson
Stubo i Ulricehamn är det första kommunala bostadsbolaget i BohusÄlvsborg-Skaraborg som begär hyreshöjning inför nästa år. 2,5 procent vill de höja med. "Alldeles för mycket", tycker Hyresgästföreningens förhandlare Stefan Lindborg.

– Coronapandemin har skakat om hela samhället och oron är stor bland våra medlemmar. Många har blivit varslade, arbetslösa eller fått kraftigt minskad inkomst. Här i Ulricehamn har antalet öppet arbetslösa ökat med 72 procent sedan förra sommaren.

Det säger Hyresgästföreningens förhandlare Stefan Lindborg.

Läs ocksåHyrorna klara hos Uppsalahem efter tvist

Bakgrunden är att Ulricehamns kommunala bostadsbolag vill höja hyran med 2,5 procent från och med den första januari nästa år. Förra året ville Stubo höja hyran med i genomsnitt 2,95 procent. Då slutade förhandlingarna med en höjning på 2,2 procent.

– Årets krav är visserligen något lägre men fortfarande för högt. Med tanke på att drygt två tredjedelar av hyresgästerna oroar sig för sin privatekonomi är det extrem återhållsamhet som gäller för oss i den kommande förhandlingen, säger Stefan Lindborg.

Siffrorna han lutar sig mot är framtagna av Enkätfabriken på uppdrag av Hyresgästföreningen. Enligt deras undersökning är sju av tio västsvenska hyresgäster just nu oroliga över sin privata ekonomi. Fyra av tio har fått minskade inkomster och vet inte hur länge de kan fortsätta att betala hyran. Att i det läget kräva en hyreshöjning på 2,5 procent är, enligt Lindborg, orimligt.

Läs ocksåHyrorna klara för 6000 hyresgäster i Uppsala

– Det råder särskilda omständigheter. Vi befinner oss i en djup lågkonjunktur, arbetslösheten stiger och återgången till ett normalläge kommer att ta flera år. Därför kan vi inte acceptera Stubos krav, säger Lindborg.

Stubos yrkande är det första från samtliga allmännyttiga bostadsbolag i Västra Götaland. Förhandlingarna kommer att ske digitalt och drar igång måndagen den 26 oktober.

LÄS MER:

Läs ocksåHyrorna ovissa för 30 000 hyresgäster – stopp i förhandlingarna med Uppsalahem

Här har du listan över alla värdar i Västra Götaland som vill höja hyran 2021

Läs också Nu höjs hyrorna för var fjärde göteborgare Risken för höjda hyror oroar

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.