Annons

Trots coronakrisen – Stubo vill höja hyran med 2,5 procent

Ulricehamn Stubos 1000 hyresgäster i Ulricehamn kan få en hyreshöjning på 2,5 procent. Oacceptabelt anser Hyresgästföreningen. "Många har farit illa i coronans spår", säger förhandlaren Stefan Lindborg.
Foto: Monica Bogsjö Andersson/Nils-Olof Larsson
Stubo i Ulricehamn är det första kommunala bostadsbolaget i BohusÄlvsborg-Skaraborg som begär hyreshöjning inför nästa år. 2,5 procent vill de höja med. "Alldeles för mycket", tycker Hyresgästföreningens förhandlare Stefan Lindborg.

– Coronapandemin har skakat om hela samhället och oron är stor bland våra medlemmar. Många har blivit varslade, arbetslösa eller fått kraftigt minskad inkomst. Här i Ulricehamn har antalet öppet arbetslösa ökat med 72 procent sedan förra sommaren.

Det säger Hyresgästföreningens förhandlare Stefan Lindborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Bakgrunden är att Ulricehamns kommunala bostadsbolag vill höja hyran med 2,5 procent från och med den första januari nästa år. Förra året ville Stubo höja hyran med i genomsnitt 2,95 procent. Då slutade förhandlingarna med en höjning på 2,2 procent.

– Årets krav är visserligen något lägre men fortfarande för högt. Med tanke på att drygt två tredjedelar av hyresgästerna oroar sig för sin privatekonomi är det extrem återhållsamhet som gäller för oss i den kommande förhandlingen, säger Stefan Lindborg.

Annons

Siffrorna han lutar sig mot är framtagna av Enkätfabriken på uppdrag av Hyresgästföreningen. Enligt deras undersökning är sju av tio västsvenska hyresgäster just nu oroliga över sin privata ekonomi. Fyra av tio har fått minskade inkomster och vet inte hur länge de kan fortsätta att betala hyran. Att i det läget kräva en hyreshöjning på 2,5 procent är, enligt Lindborg, orimligt.

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"

– Det råder särskilda omständigheter. Vi befinner oss i en djup lågkonjunktur, arbetslösheten stiger och återgången till ett normalläge kommer att ta flera år. Därför kan vi inte acceptera Stubos krav, säger Lindborg.

Stubos yrkande är det första från samtliga allmännyttiga bostadsbolag i Västra Götaland. Förhandlingarna kommer att ske digitalt och drar igång måndagen den 26 oktober.

Annons

LÄS MER:

Läs ocksåHyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyrorPerson som river hyreskontraktet.

Här har du listan över alla värdar i Västra Götaland som vill höja hyran 2021

Läs också Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång" Här höjer värdarna hyrorna utan att förhandla - Wladimir vägrar betala: "Jag blev arg"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.