HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Annons

Uppmaningen till privatvärdar: ”Frys hyrorna 2021”

Stockholm "Frys hyrorna 2021". Den uppmaningen går tio hyresgästföreningar i Stockholms stad ut med i ett öppet brev till privatvärdar. "Vi upplever stark oro från våra medlemmar", säger Ylva Fernvall, vice ordförande Hyresgästföreningen Östermalm.
Foto: Privat/Yanan Li
"Vårt öppna brev kommer direkt från gräsrötterna, från oss som jobbar ute i föreningarna och representerar alla hyresgäster som vi har kontakt med", säger Ylva Fernvall, vice ordförande för Hyresgästföreningen Östermalm.

Hyresgästföreningen gick tidigare ut med ett öppet brev till kommunstyrelsen i Stockholms stad med en vädjan till politikerna att stoppa hyreshöjningar inom allmännyttan nästa år på grund av coronakrisen.

Nu går ordföranden samt förtroendevalda i förhandlingsdelegationen för tio hyresgästföreningar i Stockholms stad samman i ett öppet brev till 28 privata hyresvärdar med en uppmaning om att frysa hyrorna 2021. De representerar närmare 164 000 hushåll i hyresrätt hos privata värdar inom Stockholms stad.

Läs ocksåDe flaggar gult för hyreslättnader i coronaepidemins spår

– Vårt öppna brev kommer direkt från gräsrötterna, från oss som jobbar ute i föreningarna och representerar alla hyresgäster som vi har kontakt med. Så det har uppstått spontant utanför själva Hyresgästföreningen som organisation och förhandlingspart, men självklart med deras goda minne, säger Ylva Fernvall, vice ordförande för Hyresgästföreningen Östermalm.

Hon säger att de tio föreningarna i Stockholm upplever stark oro från från medlemmar som bor hos privata värdar.

– Höjningen på 1.95 procent slog igenom just när pandemin slog till. Vi befarar ett liknande krav för nästa år, på grund av förluster för fastighetsägarna vad gäller konkurser hos hyresgäster med butikslokaler, etc. Där har många fastighetsägare varit hjälpsamma och konstruktiva. Men vi människor måste ju bo någonstans och har inte mycket att sätta emot. Därav denna vädjan om 0-höjning för 2021.

Annons
Läs ocksåCorona har gett fyra av tio hyresgäster sämre ekonomi

I brevet skriver de att många nu har mist sina jobb eller fått gå ner i arbetstid och efterlyser stöd till de som bor i hyresrätter.

– Vi talar nu även för en grupp utöver de redan ekonomiskt utsatta. Det är folk med hygglig ekonomi som nu plötsligt på grund av coronakrisen  förlorar jobb och framtidsutsikter. Folk som aldrig haft försörjningsstöd eller bostadstillägg. Många kanske blir ”fattiga” utan att ens kvala in för detta. Man kan inte heller inte lasta över allt på statens transfereringssystem. Alla borde dra sitt strå till stacken, menar vi alla förtroendevalda i Stockholm. Det borde ju vara så när det uppstår en kris i samhällsekonomin, anser åtminstone vi, säger Ylva Fernvall.

Simon Safari, ordförande för Hyresgästföreningen Region Stockholm ställer sig bakom uppmaningen till de privata värdarna.

– Den stora ekonomiska effekten av pandemin har inte kommit än. Om alla pengar går till hyran finns kommer folk att sluta handla, och det påverkar hela samhället ekonomi, säger han.

Annons

Hem & Hyra har tidigare rapporterat att fyra av tio har fått sin inkomst försämrad och känner oro över att inte kunna betala månadshyran under coronakrisen.  Även Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder har gått ut med en vädjan till landets värdar att visa medkänsla. Hon berättar att Hyresgästföreningen just nu får ett par hundra samtal i veckan från förtvivlade hyresgäster som drabbats i pandemin.

– De berättar att det är svårt att klara av sin vardag just nu och de vet inte hur länge till de kommer att ha råd att betala sin hyra. Denna ekonomiska kris kräver politiska lösningar, säger Marie Linder till Hem & Hyra.


Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.