Annons

Inbrott i lägenheter fortsätter att öka

Nyheter ​I fjol polisanmäldes över 8 000 inbrott i lägenheter i Sverige. Det är en ökning med sex procent, jämfört med året innan. Samtidigt minskade villainbrotten kraftigt i fjol.

​Lägenhetsinbrotten har ökat stadigt under hela 2000-talet. Men variationerna mellan länen är mycket stora. Om man jämför 2010 med 2009 års siffror har lägenhetsinbrotten ökat med 58 procent i Östergötland och minskat med 19 procent i Dalarna (se tabell nedan).

Annons
 – Lokalt är det stora svängningar mellan åren när det gäller inbrott. Det beror antagligen på att inbrottsligor åker omkring mellan olika orter och att om en liga åker fast, så kanske det kommer någon i en annan del av landet, säger Tove Sporre, utredare på Brottsförebyggande rådet, Brå.
Ett stabilt faktum är ändå att stockholmare i flerfamiljshus är nästan dubbelt då drabbade per 100 000 invånare, jämfört med resten av landet. 
Minst risk för lägenhetsinbrott löper västerbottningarna. 
 
Brå samlar in alla polisanmälningar från hela landet för att kunna följa brottsutvecklingen. När det gäller många andra typer av brott antar man att mörkertalet är stort eftersom inte alla brott polisanmäls. Men just inbrottsstatistiken räknas som tillförlitlig.
– De allra flesta bostadsinbrott anmäls eftersom man vill få ut pengar från försäkringen, säger Tove Sporre.
Möjligen har just lägenhetsinbrotten ett större mörkertal eftersom det är vanligare bland hyresgäster att man inte har någon hemförsäkring och därför inte anser det lönt att polisanmäla.
 
Att lägenhetsinbrotten ökar betydligt mer än villainbrotten tros bero på att fler villaägare har skaffat larm och gått med i grannsamverkan mot brott, vilket fortfarande är ovanligt i flerbostadshus.
Antalet anmälda inbrott i vindsförråd och källare ökade ännu kraftigare än lägenhetsinbrotten, med över 20 procent i fjol.
 
Ökning/minskning av lägenhetsinbrott
Östergötlands län 58%
Örebro län 24%
Kronobergs län 24%
Hallands län 22%
Värmlands län 18%
Stockholms län 14%
Gävleborgs län 10%
Västmanlands län 5%
Uppsala län 0%
Kalmar län -2%
Jämtlands län -2%
Skåne län -4%
Jönköpings län -6%
Västra Götalands län -10%
Södermanlands län -10%
Gotlands län -10%
Västernorrlands län -11%
Norrbottens län -11%
Västerbottens län -15%
Blekinge län -16%
Dalarnas län -19%
Hela landet 6%

Annons
Fakta: Gör så här om det brinner i ditt hus:
Lägenhetsinbrott per 100 000 invånare
Stockholms län 178
Skåne län 97
Västmanlands län 86
Hallands län 75
Örebro län 72
Västra Götalands län 64
Södermanlands län 62
Östergötlands län 60
Uppsala län 56
Kronobergs län 54
Värmlands län 49
Jönköpings län 48
Kalmar län 46
Blekinge län 41
Gävleborgs län 39
Jämtlands län 39
Dalarnas län 39
Norrbottens län 36
Västernorrlands län 34
Gotlands län 31
Västerbottens län 20
Hela landet 87

Källa: Brottsförebyggande rådet, Brå.

Läs också Rebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din Nytt rekordår – så skyddar du dig mot förrådsinbrott: "Ha inte farmors guld där" "Spårlöst inbrott" direkt efter flytten – Niklas utan ersättning för sina vapen Jätteminskning av inbrott under pandemiåret Hon känner sig otrygg i sitt eget hem – får inte byta lägenhet Expert om elektroniska lås: "Svårt att se att det skulle öka säkerheten på något sätt"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.