Annons

Ingen kollektiv förhandling i Strömstadsfastighet

Strömstad För få boende vill att Hyresgästföreningen förhandlar hyran och därför får privatvärden i Strömstad säga upp förhandlingsavtalet. Det har hyresnämnden beslutat.

I höstas ville en privatvärd i Strömstad säga upp avtalet för ett hyreshus med åtta lägenheter. Han anser att kontakten med de boende är god och vill förhandla direkt med dem i stället. Förhandlingsordningen är en onödig kostnad både för honom och hyresgästerna anser värden.

Ett avtal om förhandlingsordning innebär att Hyresgästföreningen förhandlar hyran med värden för de boendes räkning. Alla hyresgäster i huset betalar då en hyressättningsavgift, just nu tolv kronor per månad, om de inte uttryckligen vill stå utanför systemet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Hyresgästföreningen gick inte med på värdens uppsägning. När saken hamnade hos hyresnämnden hade föreningen frågat de boende i huset om deras syn på saken. Svar kom från fyra av de åtta lägenheterna. Två ville ha kvar förhandlingsordningen.

Annons

Det räcker inte enligt hyresnämndens bedömning. Bland annat lutade man sig på en dom i Svea Hovrätt som säger att det krävs att 30 procent av hyresgästerna ställer sig positiva till att avtalet ska fortsätta gälla.

Hyresnämnden bedömer inte heller att det finns andra skäl som visar att en förhandlingsordning är motiverad i det aktuella fallet.

Annons
Läs ocksåOvanligt beslut: Hyrde ut utan tillåtelse - får ändå bo kvarEn delad bild. På den ena en man som tittar in i kameran. På den andra en skylt med airbnb.
Fakta: Förhandlingsordning

​En förhandlingsordning utgår från hyreslagen och ger spelreglerna för hur en kollektiv förhandling av hyran och annat som rör boendet ska gå till. Den innebär att hyresgästen själv inte behöver förhandla hyran med sin värd.

Förhandlingsordningen medför skyldighet för hyresvärden att på eget initiativ förhandla med hyresgästorganisationen i frågor som hyreshöjning, standardförbättringar eller förändringar i boendet.

Den part som bryter mot förhandlingsordningen riskerar skadestånd.

Förhandlingsordningen kan sägas upp och hyresnämnden pröva om det är skäligt att säga upp den eller om det är mera rimligt att hyresgästernas villkor förhandlas kollektivt.

Läs också Trakasserade grannarna med ringklockor om nätterna - nu förlorar kvinnan sitt hem Riskerar förlora sitt hyreskontrakt – hyrde ut åtta nätter via Airbnb Störningsjouren hittade kvinna inlåst i förråd – värden vill vräka en man i huset Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.