Annons

Inger betalar Kopparstadens vinst

Falun ​– Jag trivs bra här. Men det är klart att jag undrar när det blir min tur att märka av skattelättnader och bolagsvinster, säger hyresgästen Inger Svelander i Falun.

​Det är ljust och trivsamt i Ingers Svelander lägenhet: Utsikten över hustaken i Faluns centrala delar är fantastisk. Inger betalar drygt 4 000 kronor i månaden för tvårummaren på närmare 50 kvadratmeter. Enligt en undersökning Hem & Hyra låtit göra, är Kopparstadens vinst 4 800 kronor per år och lägenhet. Det betyder att över en av Ingers månadshyror förra året – gick direkt ner i Kopparstadens vinstpåse.

Annons
Hennes hyresvärd gjorde rekordvinst förra året tack vare den milda vintern, det stabila ränteläget och den höga uthyrningsgraden. Men någon sänkt hyra är det inte tal om för Inger och de andra hyresgästerna inom Kopparstaden. Tvärtom har bolaget aviserat en höjning på tre procent.
Själv är Inger pensionär och tycker att smärtgränsen är nådd när det gäller hyran. Hon har bott i den här lägenheten i 12 år och innan dess i en annan lägenhet sedan 1978. En trogen hyresgäst alltså, som ännu aldrig upplevt en hyressänkning, trots goda år för hyresvärden.
– Kopparstadens rekordvinst på 30 miljoner förra året borde märkas i hyresgästernas plånbok, tycker Inger.
Och fast hon vet att en del av hyran går tillbaka till hyresgästerna i form av underhåll, väcks irritationen över standarden ibland annat allmänutrymmena av den förestående hyreshöjningen.
– Man retar sig till slut på småsaker, säger Inger och fortsätter:
– Som till exempel hur det ser ut i hissen.
Elke Herbst, informationschef på Kopparstaden AB tycker annorlunda:
– Det går mycket pengar tillbaka till hyresgästerna i form av underhåll, investeringar och reparationer, säger
– Inför 2006 hade vi ingen hyreshöjning och inför 2007 höjdes hyran med 1,7 procent. Nu ser vi att räntan är på väg upp och det betyder oerhört mycket för vår ekonomi, säger hon som ett försvar för den aviserade hyreshöjningen på tre procent.

Annons
Läs också Guide till hemförsäkringar Boende ska skonas från hyressmäll - paus för "rättvisa hyror" Så renoverades lokalen för 50 000 kronor - ljudisolering viktigt Därför vänds hyrorna upp och ner i unikt höghus: "Skandal" Så lockar hyresvärdar med rabatt på hyran - Alexandra betalar mer än grannen Hyresgästen Leif om höjningen: "Jag klarar det men andra kan få problem"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.