HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kalldusch – de kastas ut från garage

Nynäshamn Nynäshamns kommun sålde en hyresvilla med garage och tjänade miljoner. Men hyresgästerna drog en nitlott. En månad efter ägarbytet blev de utkastade från sitt garage av den nya värden.
Foto: Kenneth Samuelsson
Chatarina och Örjan Molin lever för sina bilar och problemen började när hyresvärden ville ta deras garage.

Hösten 2019 sålde Nynäshamns kommun ett gammalt elverk, med bostadshus och garage. I tjänstemannaskrivelsen som låg till grund för beslutet i kommunfullmäktige är det tydligt att ”Fastigheten säljs med befintliga hyresgäster som har besittningsskydd”. Samma sak basuneras ut i mäklarannonsen. ”Säljs med besittningsrätt (för det mindre huset/ bostadshuset och garaget”.

Men pratet om besittningsskydd var inte värt så mycket, berättar Chatarina och Örjan Molin, som hyrt huset och garaget sedan 2012.
– Kort efter att kommunen sålt så kom den nya den nya värden med beskedet att garaget var uppsagt och vi skulle tömma det innan 31 december, säger hon.

Läs ocksåFörst betalade Malin värdens elnota. Sedan blev hon uppsagd: "Maktlös"Knut Skofterud, Nora Skofterud Falkeby, Emil Skofterud Falkeby, Malin Falkeby.

De visar upp garaget och två stora amerikanska bilar, som står bland verktyg och maskiner, och betonar hur viktigt det är för dem.
– Bilarna är vårt liv och vi vet inte var vi ska ha dem om vi blir av med garaget, vi förlorar vår hobby, säger Chatarina Molin.

De är missnöjda med hur kommunen och den nya ägaren har hanterat situationen. När huset skulle säljas så ställde de upp och visade huset för 70 –100 personer och fick acceptera att ha människor som gick runt i trädgården. När den nya värden tog över så fungerade inte sophämtningen, han var inte heller lätt att få tag på.
– Vi har ställt upp och hjälpt till och så slutar det med att de försöker ta garaget från oss. Vi har tagit mycket stryk och det känns ovisst allting. Nu har vi gått till hyresnämnden för att få hjälp, säger hon.

Skälet till att Nynäshamns kommun ville sälja fastigheten var för att de behövde pengar men inte behövde fastigheten, enligt David Ulmér, lokalstrateg på Nynäshamns kommun.
– Vi gjorde en inventering och sålde ett par fastigheter eftersom vi inte hade någon användning, säger han.

Läs ocksåHyresgäster utvandrade men behöll sina hyresrätter – nu sägs elva personer upp

Hur ser du på att hyresgästerna har blivit uppsagda från sitt garage en månad efter att ni sålde?

– Jag beklagar det och på ett mänskligt plan förstår jag om de är missnöjda. Men kommunen har inget ansvar för uppsägningen. Vi har sålt fastigheten och varit tydliga med att hyresgästen följer med och har besittningsskydd, säger han.

Jens Waldenström, jurist på Hyresgästföreningen region Stockholm, som har hjälpt paret, är kritisk till kommunen och den nya ägarens agerande. Den nya ägaren har köpt fastigheten då de har sett en möjlighet att omvandla fastigheten till restaurang.

Läs ocksåPensionären Jonnys garageavgift höjdes med 68 procent: "Jag fick en chock"

– Tyvärr verkar varken köpare eller säljare tagit hänsyn till att fastigheten är ett hem. Garaget är en viktig plats för hyresgästerna, nu drivs man bort för att den nya köparen vill tjäna mer pengar på fastigheten, säger han.

Att hyresgästerna riskerar att bli av med sitt garage trots att de har besittningsskydd beror på att hyresgästernas skydd för en lokal, (vilket ett garage räknas som), är svagare än besittningsskyddet för en bostad.
– Istället för besittningsskydd får man ett indirekt besittningsskydd för en lokal, vilket är ett svagare skydd. Hyresvärden kan därför säga upp lokalen om hyresvärden anser att lokalen behövs för något annat.

Colin Courtney, köpare av fastigheten, berättar att de ska renovera det gamla elverket och göra en restaurang. Då behöver de ha garaget för att bygga om detta till restaurangkök.
– Jag förstår att hyresgästerna är besvikna över att bli av med sitt garage men vi har ju köpt fastigheten för att bedriva verksamhet där. Vi vill göra något bra i området. Garaget är kopplat till en historisk byggnad som har varit tom i många år, säger han.

Men det var ju tydligt att hyresgästerna följde med köpet och har besittningsskydd, ändå säger ni upp dem direkt, kommentar?
– Ja det visste vi men de har indirekt besittningsskydd för garaget så det kan vi säga upp. Vi förstod det som att kommunen var införstådd med att vi behövde lokalerna till vår verksamhet när vi köpte det, säger han.

När ska de vara ute ur garaget?
– Vi ska ha en dialog med dem och förhandla om det.

Läs också De vägrar lämna garagen – värden sätter in Kronofogden Morddömd uppsagd – hyrde ut lägenheten svart från Kumlabunkern

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.