HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

KD och S lovar: Inga marknadshyror

Nyheter Varken Socialdemokraterna eller Kristdemokraterna håller på att svänga i synen på marknadshyror. Det bedyrade partiernas företrädare inför Hyresgästföreningens stämma i helgen.

Som en inledning på stämman i Visby höll bostadsminister Stefan Attefall, KD, och socialdemokraternas gruppledare i riksdagen, Mikael Damberg, var sitt anförande om bostadspolitik.

Damberg talade framtidsfrågor, att bostäder är viktiga i både jobb- och välfärdspolitiken och att Socialdemokraterna tänker satsa statliga miljarder på att få igång produktion och renoveringar, stöd för klimatinvesteringar och dessutom förbättra plan- och bygglagen. Men redan i dag går det att bygga om man vill, betonade han.

Läs ocksåDe protesterar mot allt högre hyror i Stockholm – "redan svårt att hitta en lägenhet"

– Bostadspolitik handlar om ledarskap. Att bestämma om man vill bygga eller inte. I till exempel Sundbyberg, precis intill Stockholm, har man lyckat bygga även hyresrätter. Det går bevisligen – om man har en idé om att bygga, sade Mikael Damberg.

Attefall berättade om sina 112 skarpa lagförslag för att öka bostadsbyggandet, men ägnade också en del av talet åt de sociala frågorna, som att stora grupper stängs ute från bostadsmarknaden genom hårda regler och inkomstkrav.

– Vi står inför tre utmaningar: att öka bostadsbyggandet, få fler bostäder i lägre prisklasser och att få med hållbarhetens alla tre dimensionen. Många är fixerade vid bara den ekonomiska eller den ekologiska dimensionen, men vi måste få med den sociala dimensionen också, sade han.

Läs ocksåFörslaget om marknadshyror slängs på tippen

Hyresgästföreningens avgående ordförande Barbro Engman tog tillfället i akt att ställa kritiska frågor till de båda politikerna. Bland annat varför socialdemokraterna bara vill satsa på små lägenheter, när det även kommer att behövas stora. Och var kristdemokraterna har gömt undan bostadsbeskattningsutredningen.

Barbro Engman undrade också om partierna börjar glida i frågan om marknadshyror. Kända socialdemokrater har på senare tid öppnat för att marknaden bör vägra tyngre i hyressättningen och i veckan sade KD:s partiledare Göran Hägglund i DN att det skulle vara intressant att pröva fri hyressättning på på nybyggda hyresrätter.

– Vi kan vara beredda att skruva lite på systemet för att förbättra möjligheterna till nyproduktion. Men KD och regeringen står fast vid ett starkt konsumentskydd handlar inte om att ta bort förhandlingsmodellen, sade Stefan Attefall.

Läs ocksåHyresgästföreningen vill stärka boendes rättigheter: "Absurt att människor tvingas flytta"

Barbro Engman drog ner många skrattsalvor och applåder i sina grillningar av politikerna. Hon avslutade med att överlämna var sin spade till dem, med önskan om att den snart ska sättas i jorden för att bygga fler bostäder.

Stämmoförhandlingarna i Visby inleds på lördag morgon.

 

Läs också Varningen – så mycket dyrare kan det bli om marknadshyra införs Fastighetsägarna: "Beslut i Umeå hotar att stoppa lägenhetsbyggen i Sverige"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.