Annons

Klara förhandlingar i privata hyreshus: en 50-lapp i höjning

Stockholm Hyrorna inför nästa år är klara för 40 000 hyresgäster i Stockholms län. Genomsnittet är en höjning med 0,7 procent, eller 58 kronor i månaden för en trea.

Sex kommunala bostadsbolag och ett tiotal privata är klara med hyresförhandlingarna. I genomsnitt höjs hyran med 0,7 procent.

– De redan tecknade avtalen speglar en nivå som vi anser är rimlig. Man ska också komma ihåg att 6 av 10 hushåll består av ensamstående, med eller utan barn och ska klara en eventuell hyreshöjning med en inkomst, säger Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Återstår gör trots allt majoriteten av hyrorna, totalt förhandlas 330 000 lägenheter. De tre stora kommunala bostadsbolagen i Stockholm vill se hyreshöjningar på 2,8 procent nästa år. Fastighetsägarna Stockholm begär 3,5 procents höjning. Andra är måttligare, Sollentunahem har yrkat 1,25 procent och Väsbyhem vill ha ett tvåårigt avtal på cirka 1,7 procent per år.

Annons

Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Stockholm, är förhoppningsfull inför årets förhandlingsomgång.

– Det flyter på jättebra. Men de yrkanden vi fått från till exempel Stockholmsbolagen är väldigt höga. Vi rör på oss mer än för bara några år sedan, då vi låg kvar längre på krav om sänkning eller noll. Men vår motpart rör sig inte, de gör det svårt för sig själva, säger han.

Annons
Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.
Fakta: Hyresförhandlingar i Stockholm 2018
Botkyrkabyggen 0,64 %
Ekerö Bostäder 0,69 %
Förvaltaren 0,65 %
Järfällahus 0,69 %
Huge 0,69 %
Sigtunahem 0,69 %
Elsafemhundranio KB, Skärholmen 0,65 %
Bovera (ombud) 0,70 %
Brf i Vällingby (HSB) 0,70 %
Wilhem, Stockholms stad 0,00 %
Valvet Förvaltning 0,70 %
Husab 0,70 %
Brf Turmalinen 2 0,68
Anneli Frimi AB 0,70
Rolf Moberg 0,70
Läs också Barbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen" Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.