Annons

Klara förhandlingar i privata hyreshus: en 50-lapp i höjning

Stockholm Hyrorna inför nästa år är klara för 40 000 hyresgäster i Stockholms län. Genomsnittet är en höjning med 0,7 procent, eller 58 kronor i månaden för en trea.

Sex kommunala bostadsbolag och ett tiotal privata är klara med hyresförhandlingarna. I genomsnitt höjs hyran med 0,7 procent.

– De redan tecknade avtalen speglar en nivå som vi anser är rimlig. Man ska också komma ihåg att 6 av 10 hushåll består av ensamstående, med eller utan barn och ska klara en eventuell hyreshöjning med en inkomst, säger Simon Safari, ordförande i Hyresgästföreningen region Stockholm.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Återstår gör trots allt majoriteten av hyrorna, totalt förhandlas 330 000 lägenheter. De tre stora kommunala bostadsbolagen i Stockholm vill se hyreshöjningar på 2,8 procent nästa år. Fastighetsägarna Stockholm begär 3,5 procents höjning. Andra är måttligare, Sollentunahem har yrkat 1,25 procent och Väsbyhem vill ha ett tvåårigt avtal på cirka 1,7 procent per år.

Annons

Per Björklind, förhandlingschef på Hyresgästföreningen i Stockholm, är förhoppningsfull inför årets förhandlingsomgång.

– Det flyter på jättebra. Men de yrkanden vi fått från till exempel Stockholmsbolagen är väldigt höga. Vi rör på oss mer än för bara några år sedan, då vi låg kvar längre på krav om sänkning eller noll. Men vår motpart rör sig inte, de gör det svårt för sig själva, säger han.

Annons
Läs ocksåJurist stämde sin hyresgäst – tvingas själv betala flera hundra tusen: "Ren hämnd"
Fakta: Hyresförhandlingar i Stockholm 2018
Botkyrkabyggen 0,64 %
Ekerö Bostäder 0,69 %
Förvaltaren 0,65 %
Järfällahus 0,69 %
Huge 0,69 %
Sigtunahem 0,69 %
Elsafemhundranio KB, Skärholmen 0,65 %
Bovera (ombud) 0,70 %
Brf i Vällingby (HSB) 0,70 %
Wilhem, Stockholms stad 0,00 %
Valvet Förvaltning 0,70 %
Husab 0,70 %
Brf Turmalinen 2 0,68
Anneli Frimi AB 0,70
Rolf Moberg 0,70
Läs också Gav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken Stiftelse höjde hyran på äldreboende – gav sken av att den hade förhandlats: ”Jättefräckt” Hyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse” Malins lycka – får sänkt hyra med flera tusen: ”Det var så enkelt”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.