Annons

Missnöjda värdar i Dalarna

Dalarna Hyresgästföreningen har förhandlat klart de privata hyrorna i Dalarna med Fastighetsägarna och några av de stora privatvärdarna. I de flesta kommuner höjs privathyrorna ungefär lika mycket som de kommunala.
Foto: Lena Mattsson
De flesta privata hyresförhandlingarna med Fastighetsägarna i Dalarna är klara. I Hedemora höjs de privata hyrorna med 0,85 procent.

Fastighetsägarna, som förhandlar för de mindre privatvärdarna, och Hyresgästföreningen har alltså förhandlat klart i de flesta av Dalarnas kommuner. Även för hyresgäster hos Samhällsbyggnadsbolaget är hyrorna klara i tre kommuner.

Resultaten följer alltså i stort sett de kommunala resultaten. Och höjningarna ligger också på ungefär samma nivå som de privata höjningarna i grannlänet Gävleborg.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Fastighetsägarna är inte nöjda med resultatet. I ett mail till Hem & Hyra skriver Annelie Nisser på Fastighetsägarna i Falun:

– Fastighetsägaren får inte täckning för sina kostnader i och med de låga höjningarna. Den svaga hyresutvecklingen som ligger lägre än inflationen ger inte långsiktiga rimliga villkor för hyresvärdar att äga och förvalta hyresrätter. Det gör att färre vill äga och investera i bostadsfastigheter och färre hyresrätter kommer därmed ut på bostadsmarknaden.

Annons

Förhandlingsstrateg Marcus Kjellin blir förvånad över Fastighetsägarnas svar:

Läs ocksåVarannan värd skickar sena hyror direkt till inkasso – Amanda fick anstånd och klarade sigEn delad bild där den ena bilden är en kvinna som tittar bort. Den andra ett papper med texten inkasso.

– Vi har en bra dialog med Fastighetsägarna, mycket bra till och med. Jag tycker de undergräver sitt eget arbete när de kritiserar de uppgörelser de själva varit med och gjort.

 

Annons

 

Läs ocksåBarbro lämnade sitt älskade Gotland efter rekordhöga kravet: "Hyran blev droppen"
Fakta: Privata hyror i Dalarna
Motpart Kommun Höjning procent
Fastighetsägarna Älvdalen 1,08
Fastighetsägarna Hedemora 0,85
Fastighetsägarna Malung-Sälen 0,80
Fastighetsägarna Säter 0,80
Fastighetsägarna Borlänge 0,78
Samhällsbyggnads Borlänge 0,75
Kopparleden Ludvika 0,75
Kopparleden Orsa 0,75
Fastighetsägarna Avesta 0,70
Fastighetsägarna Gagnef 0,70
Fastighetsägarna Rättvik 0,70
Fastighetsägarna Falun 0,65
Läs också Hyresgäst fick ingen hyresavi på flera år – nu blir hon vräkt för obetalda hyror Uppsagd för sju sena hyror – så lyckas hyresgästen ändå få behålla kontraktet Viveca, 78, bor hos värden som höjer hyran mest i landet: "Måste bli ett stopp någon gång"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.