Annons

Knutna nävar mot Akelius i Brooklyn

Stockholm Power till Hyresgästerna! Nu har de knutna nävarna tagits ur fickan på gator i Brooklyn och det är den svenske hyresvärden Roger Akelius som kritiseras för sina renoveringar.
,

Men de utsatta hyresgästerna i New York får även stöd från Sverige. Hyresgästföreningen står bakom manifestet som skrivits. Och det är hårda angrepp mot Akelius:

– Akelius har trakasserat hyresgäster systematiskt och vräker de sårbara. Han nekar service, ser till att störande renoveringar drar ut på tiden. Bombarderar hyresgäster med mystiska räkningar och telefonsamtal.

ANNONSTips för att njuta fullt ut av din båtsemester

Magnus Hammar, internationell sekreterare på Hyresgästföreningen i  Stockholm berättar att det är hyressystemet som ligger till grunden för vad som händer. Tre fjärdedelar av New Yorks lägenheter är hyresrätter och tre fjärde delar av dem har i sin tur en form av subventionerad hyra för att många ska ha möjlighet att bo kvar. En hyra som räknas ut av en nämnd som i sin tur utses av Borgmästaren. I fjol blev resultatet av hyresförhandlingen noll procent.

Men den typen av hyresgäster är inte särskilt populära bland de som spekulerar i fastigheter i New York. Därför försöker man bli av dem, renovera och sedan hyra ut till många gånger högre kostnad.

– Akelius är inte värst. En del klipper av elledningar och tar bort fönstren för hyresgäster, säger Magnus Hammar.  

Annons
Läs ocksåHyresgästbasen pratade på SD-konferens: ”Viktigast är kampen mot marknadshyror”

Crown Heights tenant union dokumenterar även sin kamp på facebook. Den kan ni följa här.

 

 

Läs ocksåSusannes hyresvärdar bryter mot lagen om och om igen – nu krävs de på extra stort skadestånd: ”Jag förstår inte varför de gör detta”En tvådelad bild. En text med texten skadestånd. En bild på en kvinna som tittar rakt fram.

 

 

Annons

 

 

Läs också Efter Hem & Hyras artikel: "Boende får ha kvar den hyra de har idag" Efter miss i hyresförhandling – Svenska Hus betalar 150 000 kronor och ber hyresgästerna om ursäkt Överturism ett hot mot bostadsmarknaden: "Hyresrätter en krockkudde"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.