Annons

Knutna nävar mot Akelius i Brooklyn

Stockholm Power till Hyresgästerna! Nu har de knutna nävarna tagits ur fickan på gator i Brooklyn och det är den svenske hyresvärden Roger Akelius som kritiseras för sina renoveringar.
,

Men de utsatta hyresgästerna i New York får även stöd från Sverige. Hyresgästföreningen står bakom manifestet som skrivits. Och det är hårda angrepp mot Akelius:

– Akelius har trakasserat hyresgäster systematiskt och vräker de sårbara. Han nekar service, ser till att störande renoveringar drar ut på tiden. Bombarderar hyresgäster med mystiska räkningar och telefonsamtal.

ANNONSSmarta tips för att hyra ut din bostad enklare

Magnus Hammar, internationell sekreterare på Hyresgästföreningen i  Stockholm berättar att det är hyressystemet som ligger till grunden för vad som händer. Tre fjärdedelar av New Yorks lägenheter är hyresrätter och tre fjärde delar av dem har i sin tur en form av subventionerad hyra för att många ska ha möjlighet att bo kvar. En hyra som räknas ut av en nämnd som i sin tur utses av Borgmästaren. I fjol blev resultatet av hyresförhandlingen noll procent.

Men den typen av hyresgäster är inte särskilt populära bland de som spekulerar i fastigheter i New York. Därför försöker man bli av dem, renovera och sedan hyra ut till många gånger högre kostnad.

– Akelius är inte värst. En del klipper av elledningar och tar bort fönstren för hyresgäster, säger Magnus Hammar.  

Annons
Läs ocksåGav sken av att hyran på äldreboende var förhandlad – stiftelse svarar på kritiken

Crown Heights tenant union dokumenterar även sin kamp på facebook. Den kan ni följa här.

 

 

Läs ocksåHyresgästföreningen höjer avgiften för att förhandla: ”Vi hoppas på förståelse”Erik Elmgren, Hyresgästföreningen,

 

 

Annons

 

 

Läs också Hyresgästföreningen hoppar av evenemang runt Eurovision – ”Glädjen borta” Tom bor i möglet - har väntat drygt ett år på hjälp från Hyresgästföreningen Ny lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.