HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Kommunalråden i Norrland vill bygga nytt

Västernorrland En majoritet, 31 av 44, av Norrlands kommunalråd anser att det finns ett behov av att bygga fler hyresrätter. Men samtidigt vill många minska de kommunala bostadsbolagen, allmännyttans, lägenhetsinnehav.
Det visar Hem&Hyras enkätundersökning bland Norrlands kommunalråd.
 
I Luleå bygger allmännyttan, Lulebo, för fullt. Inom de närmsta åren kommer därför Lulebo att vara ägare till 85 procent av alla hyreslägenheter i Luleå.
 
– Det är en orimlig balans, 70 procent är mer rimligt,anser Karl Petersen (s). De privata aktörerna borde ha en större andel.
 
– Vi lägger oss inte i vad som ska säljas ut, men det är klart att jag gärna skulle se att Lulebo hade fler hyresbostäder i city.
 
Av de kommunalråd som inte ser byggbehov i sina kommuner är samtliga från inlandet utom Kramfors. Arne Honkamaa, Övertorneå, är det enda kommunalråd som bara vill bygga villor.
 
Elisabet Lassen, s, kommunalråd i Sollefteå, hör till de som både vill båda bygga och riva.
 
– Det kan verka konstigt, men i vår kommun är förutsättningarna så olika, säger Elisabet Lassen.
 
Hon berättar att kommunen äger största andelen hyresrätter i orter som Ramsele och Junsele och där vill kommunen bli av med fastigheter eftersom efterfrågan är liten.
 
– Där har vi redan med hjälp av bostadsakuten lagt hus i malpåse. Vi vill bygga nya små hyresrätter i Sollefteå centralort så att de äldre som vill sälja sina hus har något att flytta till, säger Lassen.

Läs också Forskaren: Nyproduktionen måste minska – "en het potatis" Emil fick sänkt hyra för lägenheten – men betalar över 2000 kronor för parkeringen Få skyddsrum i nya stadsdelar Hyresgäster och unga störs mer än andra – ny studie förvånar forskare Gotlandshems oväntade satsning – vill bygga 500 bostadsrätter

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.