Annons

Kontrakt åt alla efter förhandling på Bangatan

Göteborg Hyresgäster saknade skrivna kontrakt. Hyror hade inte förhandlats sen 1996. Men nu har de boende på Bangatan 16 i Göteborg koll på vad som gäller.

Det var för snart två år sedan som fastighetsägaren Jan Tiberg informerade sina hyresgäster på Bangatan 16 om att hyrorna skulle höjas. Och det ganska rejält, eftersom värden ska ha tagit hjälp av en mäklarfirma för att bedöma vilken nivå som kunde vara rimlig.

Boende i huset vände sig till Hyresgästföreningen, som gav rådet att tills vidare betala den gamla hyran. Det visade sig också att det fanns ett avtal, en förhandlingsordning, där fastighetsägaren förbundit sig att förhandla om hyreshöjningar med Hyresgästföreningen. Så hade inte skett sedan 1996.

ANNONSRebeckas framgångsrika bytesresa – så lyckas du med din

I stället har olika hyresgäster haft olika hyror. Flera av dem har även saknat skrivna kontrakt. Huset är också speciellt på så sätt att enrumslägenheterna fortfarande har toalett på svalen, och att deras innehavare först det senaste året fått tillgång till dusch och tvättmaskin i källaren.

Dessutom har underhållet varit eftersatt, även om delar av fastigheten renoverats på senare tid. Bland annat ska bitar av balkonger ha lossnat och ramlat ner. Efter att ha besökt huset krävde Hyresgästföreningen en omedelbar åtgärdsplan, och kontrakt för samtliga 20-talet hyresgäster, för att över huvud taget sätta sig vid förhandlingsbordet.

Annons

– Många hyresgäster vittnar om att om man vill ha något gjort i huset får man göra det själv, säger förhandlare Linda Zackariasson. Vi kunde ju se när vi var i fastigheten att den har många fel och brister. Det har varit en lång väg innan det över huvud taget varit möjligt att diskutera en skälig hyra.

Läs ocksåNy lag ska säkra kontraktet för barnfamiljer: "Snävt men ett steg i rätt riktning"Montage med bild på pappersutskrift, en domarklubba och en man i yngre medelåldern framför Sergels torg i Stockholm.

Nu har fastighetsägaren börjat reparera fasaden, i sommar ska fönstren mot gatan renoveras. Från och med 1 juli får hyresgästerna också nya hyror, satta i relation till lägenheternas standard och senast förhandlade hyra från 1990-talet.

Det innebär att hyran för en etta på 32 kvadratmeter blir mellan 1 700 kronor och 3 000 kronor i månaden, beroende på hur upprustad lägenheten är. Trerumslägenheter på drygt 90 kvadratmeter kommer att kosta drygt 4 600 kronor i månaden.

Annons

Eftersom hyresnivåerna har varierat mellan lägenheterna innebär avtalet i praktiken hyressänkningar för en del hyresgäster. De som redan i dag bor i huset får också rabatt under tre år, vilket betyder att de bara behöver betala en tredjedel av höjningen i år.

Läs ocksåHär tar hyresgästerna strid mot kalla hem och dålig skötsel: ”Någon kommer ramla och skada sig snart”Rolf Ohlson, Maria Verlin och Susanne Sundström står på en snöig innergård i vinterklader. I bakgrunden syns gråmålade trähus med vita detaljer. Rolf håller en bunt dokument i handen och det snöar. Hyresgäster hos AB-hem kritiserar brister i lägenheterna och i skötseln.

– Vi har kommit fram till ett helt nytt upplägg, säger Jenny Tiberg som företräder fastighetsägaren. Vi har för avsikt att det ska vara lite mer rak ordning, och det har vi försökt få nu. Så vi är nöjda.

Läs också Son ville ta över lägenhet när mamman dog – det här gäller: "Man ärver inte hyreskontrakt" 95-årig kvinna störde grannarna – fick kontraktet uppsagt: "Stor påfrestning" Vatten rann ner i källaren från vanvårdad lägenhet – nu tvingas mannen flytta

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.