Annons

Kravet: Förbjud värdar att hyra ut till mellanhänder

Nyheter Situationen med lägenheter som blir korttidsboende eller hotell, har gått för långt. Hyresgästföreningen måste sätta hårt mot hårt och pressa på för lagändring. ”Man ska inte suga ut folk på det här sättet", säger Renée Posse som lämnat in en motion om det till stämman.
Foto: Veronica Kindblad
Renée Posse i Stockholm vill se en lag mot att hyresvärdar hyr ut till mellanhänder för att tjäna pengar.

Det handlar om privata värdar som gör om hyreslägenheter till korttidsboenden. Via fristående bolag som får förstahandskontrakt hyrs de sedan ut i andra hand till företag, gästarbetare och airbnb-turister för mångdubbel hyra. Det här är en explosivt växande bransch i Sverige, med ett ökande antal aktörer som agerar mellanhänder. Här finns snabba och grova pengar att tjäna. Ofta hyr en mellanhand ett stor antal lägenheter av en och samma fastighetsvärd genom så kallad blockuthyrning.

Renée Posse i Stockholm vet allt om det här. Förra året skrev Hem & Hyra om henne; hur det bara är hon och två till i trappuppgången som har vanliga förstahandskontrakt.  Resten är korttidslägenheter, vilket medför obehag och otrygghet.

ANNONSGuide till hemförsäkringar

Nu har hon varit med och författat en motion om problemet, som hon lämnat in till Hyresgästföreningen för den kommande riksstämman. Det är en av två separata motioner på samma tema. Tonen är ilsken och uppgiven. Man vill att Hyresgästföreningen ska sätta ner foten och driva på för lagändring, ”agera med kraft mot denna utarmning”.

Annons

– Vi vill se ett förbud mot att hyra ut på det här sättet, via mellanhänder. Lägenheterna måste bli till för vanliga hyresgäster igen. Vi har bostadsbrist. Hur ska alla ungdomar som lämnar hemmet hitta någonstans att bo? Och sedan tycker jag inte att man ska suga ut folk på det här viset. De som lever så här betalar tre gånger så mycket i månaden som vi andra, säger Renée Posse.

Läs ocksåVräktes när han klagade på hyra - lade miljon på att stämma värden

Hon tycker att om hon inte får hyra ut i andrahand hur hon vill, ens för en kortare semester, varför ska då en hyresvärd få göra det enkom för att kunna ta ut exakt vilken hyra den vill, och komma undan besittningsskyddet? ”Det tar aldrig slut, marknaden sinar aldrig på lägenheter som går till företag”, säger hon.

– Hyresgästföreningen måste göra politik av det. Ta det med bostadsminister Per Bolund. Jag känner honom privat, men jag har inte vågat ta upp det med honom.

Annons

Hur har din boendesituation utvecklats sedan du pratade med Hem & Hyra i augusti 2019?

Läs ocksåRenée Posse: Jag erbjöds 200 000 kronor för att flytta

– Det är som vanligt. Jag är i krig med hyresvärden Jan ­Fredegård. Vi tre som har förstahandskontrakt, han bry sig inte ett dugg om våra lägenheter. Det är cyniskt.

Läs också Mormor Ingrid ville hjälpa barnbarn - nekas hyra ut i andra hand av domstol Bodde i Nigeria i fyra år – lägenhetsbluffen avslöjades av felanmälan Mormor vill bo nära barnbarn och hjälpa till med livspussel – värden sätter stopp för planerna

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.