HemHyra.se använder sig, precis som flertalet andra webbplatser, av cookies för att förbättra servicen för er besökare. Läs mer om Cookies

Krylbo: Lägenheter utan bygglov i före detta vårdcentral

Avesta Den förra ägaren till problemhusen i Krylbo byggde lägenheter i en före detta vårdcentral – utan bygglov. ”De är direkt felaktiga för bostadsändamål”, skriver nya ägaren, Krylbohus.
Foto: Privat
I det här huset fanns lägenheterna som saknade bygglov.

Krylbohus tog över de 27 hyresfastigheterna i slutet av 2018, efter att ha köpt dem av det skandalomsusade bolaget Krylbostäder.

Fastigheterna var i mycket dåligt skick och nya ägaren Krylbohus har inlett en omfattande upprustning av det förfallna området.

Läs ocksåAvesta kommun vill köpa Krylbostäders lägenheter

Köpeavtalet innehöll en klausul där danska Krylbostäder lovade att rusta ett antal lägenheter som inte var beboeliga. Om inte det gjordes skulle Krylbostäder ersätta den nya ägaren för det uteblivna arbetet. Inget av löftena infriades, i stället gick vd:n Christian Kirkman-Möller under jorden.

De negativa överraskningarna har fortsatt för Krylbohus. Förra året upptäckte bolaget att det saknades bygglov för några lägenheter på bottenvåningen i ett av husen.

Huset var ursprungligen byggt för bostadsändamål men hade under lång tid varit anpassat för den vårdcentral som tidigare fanns där.

Läs ocksåKrylBostäder stäms på 1,3 miljoner för felaktiga hyror

Med stor sannolikhet har lägenheterna byggts av den förra ägaren. I slutet av 2015 skickade det danska bolaget (då med namnet Nya Byn Krylbo) nämligen in en ansökan till Västmanland-Dalarna miljö- och byggförvaltning om att förändra vårdlokalerna till boende.
– Men bolaget inkom inte med alla handlingar så därför skrevs ansökan av i augusti 2016, berättar byggnadsinspektören Fredrik Rooslien.

Enligt Krylbohus berättade aldrig säljaren Krylbostäder att bygglov saknades. Det framgår av handlingar som Krylbohus har skickat till hyresnämnden:
”Säljaren av fastighetsbeståndet har inte upplyst eller på annat sätt meddelat att denna lägenhet samt de övriga som är placerade på bottenvåningen på samma adress saknar erforderligt bygglov för bostad”, skriver bolaget.

Krylbohus kunde också konstatera att lägenheterna var bristfälligt byggda och direkt felaktiga för bostadsändamål. En av lägenheterna bestod i princip av fyra gamla undersökningsrum.

Läs ocksåKrylBostäder lämnar hyresförhandling

Det är oklart hur många lägenheter det rörde sig om och Hem & Hyra har inte lyckats få någon kommentar av Anders Fredriksson som är Krylbohus vd.

Bo Brihler, Hyresgästföreningens ordförande i Avesta, känner inte till att de här lägenheterna saknade bygglov. Men han är inte förvånad.
– Det var frågetecken kring det mesta som Krylbostäder och Christian Kirkman-Möller gjorde. Han körde med alla trick han kunde för att få in pengar. Sedan struntade han helt i hur hyresgästerna hade det, säger Bo Brihler.

En av hyresgästerna på bottenplanet fick i december förra året besked om att han var tvungen att flytta, med hänvisning till att bygglov saknades och att lägenheten inte uppfyllde byggreglerna. Till skillnad från sina grannar ville han bo kvar, men accepterade till slut en annan lägenhet med betydligt högre hyra.

Innan dess hade han tagit ärendet till hyresnämnden och vid sammanträdet i juni yrkade han på två månaders fri hyra samt sänkt hyra för den nya lägenheten. Men han fick bara igenom sitt tredje krav – en ersättning på 10 358 kronor för flyttkostnaderna.

Fakta: Köpte husen för 188 miljoner
  • I oktober 2018 köpte bolaget Landsort Care 4 27 fastigheter med totalt 711 lägenheter i Krylbo, Avesta. Säljare var det danska bolaget Krylbostäder AB.
  • Köpesumman baserades på att husen var värda 188 miljoner kronor och Landsort Care 4 kunde via det nybildade bolaget Krylbohus AB ta över de nedgångna fastigheterna den 1 december samma år.
Läs också Arga hyresgäster i nybyggt hus ger inte upp – kräver att felanmälan ska fungera Bötfälld för några veckor på fel adress: ”Vill inte ha mer problem”

Copyright © Hem & Hyra. Citera oss gärna men glöm inte ange källan.